El ple de l'AMB diu 'no' a omplir la pedrera Berta amb residus d'ecoparc


Temes relacionats

L'Ajuntament i l'EMD rebutgen de nou la creació de l'abocador a la pedrera Berta (31/jul/14)

La Generalitat no descarta que l'abocador metropolità se situï a la pedrera Berta (30/jul/14)

Sant Cugat, Valldoreix i el Papiol, junts contra l'abocador a la pedrera Berta (25/gen/14)

L'empresa FCC demana dipositar bales d'ecoparc a la pedrera Berta (15/gen/14)

L'Ajuntament al·legarà per evitar que bales d'ecoparc omplin la pedrera Berta (15/gen/14)


  • Comparteix:

Imatge de la pedrera Berta / Foto: Localpres

Imatge de la pedrera Berta / Foto: Localpres

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat per unanimitat aquest dimarts una moció de rebuig contra el rebliment de la pedrera Berta, ubicada entre Sant Cugat i el Papiol, amb bales d'ecoparc. A instàncies dels consistoris de les dues ciutats, el text lamenta la postura de l'Agència Catalana de Residus (ACR) que al juliol no va descartar que el sot pogués convertir-se en el nou abocador metropolità.

El govern de l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha visibilitzat el posicionament contrari a omplir la pedrera Berta amb residus que no siguin de terres netes per 'l'indubtable impacte que suposaria sobre l'espai protegit de Collserola'. Amb el blindatge de la serra com a teló de fons, la moció aprovada per l'AMB demana que el futur Pla Especial del Parc Natural de Collserola prohibeixi expressament l'ús de materials 'no inerts' i només autoritzi la utilització del inerts.

Tot i que el Pla Especial d'Ordenació i Protecció de la Serra no permetia altres tipus de residus que no fossin inerts, una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que el va modificar autoritza aquests residus per aquest ús.

Amb aquest posicionament, el ple de l'organisme metropolità fa costat a les sol·licituds plantejades pels ajuntaments de Sant Cugat i del Papiol i l'EMD de Valldoreix i planta cara a la postura adoptada per l'Agència Catalana de Residus (ARC) que a l'estiu no descartava la pedrera com a escenari del nou abocador metropolità, una vegada es tanqui al 2015 el de Coll Cardús, a Vacarisses.

La moció també demana a la Generalitat una modificació de les actuals normes urbanístiques del Pla Especial de Collserola perquè suspengui l'atorgament de llicències i autoritzacions d'abocament en l'àmbit del parc, a l'espera que es redacti el nou pla de protecció.

Durant el ple del consell metropolità, l'alcaldessa, Mercè Conesa, va defensar la moció i va esgrimir la necessitat de moure fitxa 'per a la protecció ambiental de tots els municipis de l'àrea metropolitana davant el perill de contaminació dels aqüífers'.

Mercè Conesa

Hem anat de la mà per anar junts en una sèrie d'accions per preservar la pedrera Berta d'aquest ús que és perjudicial a àmbit mediambiental.


Al gener passat, els consistoris de Sant Cugat, el Papiol i l'EMD de Valldoreix van presentar més de 40 al·legacions per impedir que l'espai pugui convertir-se en un abocador.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.