ICV-EUiA presentarà una moció contra un acord comercial entre la UE i els EUA

La moció es debat dilluns al ple

Política

Publicat el 12/nov/14 per Tamara Atienzar

ICV-EUiA debatrà al ple d'aquest dilluns una moció de rebuig al Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), un acord comercial entre els Estats Units i la Unió Europea. Segons la formació, aquest tractat només servirà per enfortir les grans corporacions i empreses i limitarà els drets socials. A més, el partit assegura que les negociacions del TTIP s'estan fent sense informar els parlaments nacionals i els eurodiputats.

El TTIP és un acord comercial entre els Estats Units i la Unió Europea que té l'objectiu d'augmentar el comerç i la inversió entre les dues potències perquè es considera que el mercat transatlàntic no està suficientment explotat. Amb el TTIP es pretén generar un mercat amb noves oportunitats d'ocupació i un accés més fàcil.

Tot i això, ICV-EUiA apunta que darrera d'aquest objectiu s'amaga un acord que només enfortirà les grans corporacions i limitarà drets i democràcia als ciutadans. Segons la formació, el TTIP vol eliminar tota barrera del comerç unificant-lo amb accions com liberalitzar el sector públic o acabar amb el principi de precaució, que regula aspectes com l'agricultura, el mediambient i els drets laborals.

La regidora del partit, Roser Casamitjana, ha apuntat que tot i ser un tractat que sembla llunyà les seves conseqüències poden afectar molt els municipis.

Roser Casamitjana

És un tractat que pot arribar a tenir molta importància, més que altres mocions que hem vist.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



En aquest sentit, Casamitjana demana més acords entre països on la cooperació, l'ajuda al desenvolupament i el respecte als drets socials i laborals siguin els eixos centrals.