La moció d'ICV i la CUP contra l'acord transatlàntic de comerç no prospera


  • Comparteix:

L'acord està pendent d'aprovació al Parlament Europeu

L'acord està pendent d'aprovació al Parlament Europeu

El ple ha tombat la moció d'ICV-EUiA i la CUP per rebutjar l'Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió, un acord de lliure comerç proposat entre la Unió Europea i els Estats Units per homologar les seves normes comercials i facilitar els fluxes comercials. El PSC s'ha abstingut, mentre que CiU i el PP, malgrat reconèixer alguns riscos, han subratllat els beneficis que pel conjunt dels estats pot suposar l'aplicació d'aquest acord, pendent d'aprovació.

ESCOLTA-HO

La Transatlantic Trade and Investment Partnership, la TTIP en les seves sigles en anglès, és un acord comercial els defensors de la qual consideren que comportaria un creixement econòmic multilateral, mentre que els detractors creuen que incrementaria el poder empresarial i dificultaria que els governs poguessin regular els mercats per al benefici públic.

La regidora d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana, ha destacat la importància de tractar el tema en virtut de l'afectació que pot tenir a àmbit local en quant a la pèrdua de drets laborals i limitació de la representació sindical que, segons el seu partit, podria comportar l'aplicació d'aquesta normativa. També ha apuntat que homologar les lleis comercials dels dos continents és un trampolí més per a la superposició dels capitalisme sobre la democràcia i una pèrdua de sobirania nacional, punt que també ha defensat el portaveu de la CUP, Guim Pros.

És aquí on ha entrat el tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, que ha criticat els tints ideològics de la moció. Igual que el PP, Brugarolas ha destacat els aspectes positius de l'Acord Transatlàntic, com la reducció d'aranzels i la creació d'ocupació. Una defensa que ha tingut aquesta rèplica de Roser Casamitjana, tot subratllant que l'important del text era que, almenys, es debatés al fòrum local.

CiU / ICV-EUiA

Crec que estem parlant d'acords entre dues grans potències democràtiques. / La idea que aquest tractat crearà llocs de treball és dubtosa.


El PSC s'ha abstingut en veure 'clarobscurs' en l'acord, motivats pel secretisme amb què s'ha acompanyat el procés.

La moció d'ICV-EUiA i la CUP demanava instar el govern espanyol a mostrar formalment el seu rebuig a l'acord davant la Comissió Europea i el Consell Europeu. El text dels dos partits també sol·licitava a l'executiu enviar als grups parlamentaris europeus els diferents esborranys negociats en cada ronda i a celebrar un ple monogràfic sobre el contingut de l'acord, el secretisme del qual ha estat criticat en la mateixa moció.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.