L'Ajuntament es dota d'un Pla d'Integritat per reforçar l'ètica en l'acció pública

Imatge d'arxiu d'una sessió plenària

Política

Publicat el 15/des/14 per Mar Castro / Anna González

L'Ajuntament s'ha dotat d'un Pla d'Integritat fet a partir de la participació del personal municipal per reforçar l'ètica en l'acció pública. El text, aprovat per unanimitat aquest dilluns pel ple municipal, prové del pla de 'Mesures per garantir la transparència i el bon govern en l'actuació municipal' amb el vistiplau unànime de totes les forces rebut el febrer passat.

Escolta-ho

El document és fruit de la inquietud manifestada per l'equip de govern i els partits de l'oposició de reforçar la transparència, el bon govern, l'ètica i els valors a dins de l'organització. Parteix de la convicció que la salut democràtica d'una organització pública depèn, en bona mesura, de la qualitat ètica dels seus treballadors i dels seus representants polítics. L'enfortiment de la institució i de la seva credibilitat depèn fonamentalment de la confiança que es pugui generar tan internament com amb la ciutadania.

L'objectiu del Pla d'Integritat 2015-2016 és definir una política d'integritat i prevenció de la corrupció per a la totalitat de la institució, planificar a dos anys les accions per assolir els compromisos fixats en la política d'integritat, la seva implantació i seguiment així com l'avaluació dels seus resultats.

La implantació del Pla d'Integritat ha de permetre avaluar el risc de la integritat de l'organització, aprovar codis de bon govern que incloguin valors, deures i compromisos ètics així com les sancions en cas d'incompliment, elaborar un reglament de conflictes d'interès i incompatibilitat per a polítics i directius així com la creació d'una comissió d'ètica externa que vetlli pel seu compliment.

Fases del Pla d'Integritat
Sensibilització: Fins ara s'ha dut a terme una fase de sensibilització a l'equip polític, directiu, comandament i representants sindicals basada en una formació bàsica sobre la gestió dels riscos de la corrupció a l'administració local. Les sessions s'han fet des de finals del 2013 al primer semestre del 2014 i hi ha participat el 86'87% dels treballadors públics.

Diagnosi i Priorització: S'ha avaluat el nivell d'integritat de la institució per detectar quins són els punts forts i els punts febles per poder establir els mecanismes de millora i priorització en les actuacions una vegada detectats els problemes que, de forma comuna i general, van anar sorgint en les diferents sessions.

Accions a desenvolupar
El pla no pretén ser exhaustiu, sinó l'inici d'accions per a aconseguir millorar la integritat de la institució. Així ho ha expressat aquest dilluns l'alcaldessa, Mercè Conesa, que ha destacat que aquest document és una 'primera pedra' cap a la gestió de la integritat.

Mercè Conesa

Estic convençuda que nosaltres haurem deixat una primera pedra d'una cultura ètica que serà molt important en el dia de demà.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Es proposen mesures a dos nivells:

Per a tot l'Ajuntament:

1.- Creació d'una Comissió de la Integritat i la Transparència amb la funció de dirimir en casos de conflicte d'interessos, avaluar les mesures de compliment de la integritat pública o fomentar els valors de la transparència i la integritat. La previsió és que estigui constituïda el març del 2015.

2.- Definir i divulgar les responsabilitats, els procediments i els instruments de control intern i extern, i pautes detallades d'actuació.

3.- Replantejar la supervisió dels equips i els sistema d'avaluació.

4.- Revisar polítiques de comunicació per assegurar que la informació rellevant arriba on cal.

5.- Elaborar i/o adoptar un codi ètic, participatiu i amb implicació de tota l'organització.

Per a cada àmbit / servei / unitat:

1.- Identificació de les conductes adients esperades.

2.- Identificació dels principals dilemes ètics.

3.- Establiment de reunions periòdiques.

4.- Identificar els processos més vulnerables i acordar com reforçar-los.

5.- Crear espai per visualitzar les bones pràctiques: la revista de comunicació interna, la web i algun espai físic concret, entre d'altres, que permetin l'intercanvi i poder compartir aquestes experiències.

Valoració de l'oposició

El Pla d'Integritat s'ha aprovat per unanimitat. Els grups de l'oposició han coincidit a destacar que es tracta d'un pas endavant. El PP ha subratllat que 'és bo fer-ho' sobretot en els temps actuals, ja que ajuda a fer les institucions i les seves persones més honestes. El PSC ho veu com una acció de prevenció i ha remarcat que cal aplicar accions concretes. ICV-EUiA també ha destacat que suposa avançar cap a la transparència i contra la desafecció política. La CUP veu en aquest pla una iniciativa per lluitar contra la corrupció, tot i que cal seguir avançant. El regidor no adscrit Bruno de Salvador s'ha felicitat per aquest pas endavant.