Lluís Recoder espera que l'Estatut doti els ajuntaments de més competències i recursos


  • Comparteix:

Lluís Recoder i més de mig miler d'alcaldes de tot Catalunya han celebrat la constitució dels ajuntaments democràtics, avui fa 25 anys.

Lluís Recoder i més de mig miler d'alcaldes de tot Catalunya han celebrat la constitució dels ajuntaments democràtics, avui fa 25 anys.

L’alcalde confia que el nou Estatut d'Autonomia que surti del Parlament de Catalunya doni resposta als reptes que tenen plantejats els ajuntaments com són la insuficiència de finançament i el traspàs competencial. Així ho ha manifestat Lluís Recoder que ha assistit a la cambra catalana a l’acte commemoratiu del 25è aniversari de la constitució dels ajuntaments democràtics. Recoder també s'ha mostrat partidari de la unió de les dues associacions municipalistes de Catalunya per fer sentir 'una sola veu'.

Recoder i uns 600 alcaldes de tot Catalunya han volgut recordar com un 19 d'abril d'ara fa 25 anys els ajuntaments tornaven a caminar després de quasi 40 anys de dictadura. Organitzat per la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis, l'acte ha servit per reconèixer la transformàció que han viscut els municipis en aquests anys.

L'alcalde, present a l'acte, ha destacat que el gran repte pendent que tenen els ajuntaments és el sistema de finançament. Lluís Recoder espera que, en el marc de la reforma de l'Estatut d'Autonomia, es doti els ens locals d'un finançament que els permeti donar resposta a la demanda, creixent, en serveis per part dels ciutadans:

Lluís Recoder

Tothom reconeix que els ajuntaments no tenen prou recursos. Se'ls demana molts serveis però tenen pocs recursos. Eseperem que el nou Estatut resolgui aquest problema.


Recoder també ha demanat que el nou text estatutari pugui 'regularitzar' els serveis que, a la pràctica, presten els ajuntaments però dels quals no en tenen 'ni les competències ni els recursos'.

Lluís Recoder

Els ajuntaments hem de donar resposta a determinats serveis sense tenir les competències ni els recursos.


En aquest sentit ha esmentat els serveis sanitaris, educatius o assistencials.

D'altra banda, Recoder s'ha mostrat partidari d'unir les dues associacions municipalistes per fer sentir 'una sola veu'. L'alcalde ha explicat que Sant Cugat ja forma part tant de la FMC o ACM i que la unitat ha de servir per reforçar el municipalisme, dividit fins ara per la voluntat de de Federació de Municipis de fer de 'contrapoder' a la Generalitat.

En el mateix sentit s'ha expressat el president de la Generalitat. Pasqual Maragall ha advocat per la unió del municipalisme català i ha remarcat que el punt de vista local ha de ser present en la reforma de l'Estatut. El president català també s'ha compromés a augmentar la 'complicitat' amb els ens locals a través de la gestió de més competències amb un millor finançament:

Pasqual Maragall

Els ajuntaments estan en condicions d'assumir un paper més preponderant i per això es fa necessari un nou sistema de finançament.


El president de la Generalitat ha acollit favorablement la proposta de les entitats municipalistes de declarar el 19 d'abril Dia del Municipi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.