Tots els grups, menys el PP, demanen que la Generalitat i els ens locals puguin convocar referèndums


  • Comparteix:

Jaume Tubau ha defensat la possibilitat que el poble es pugui pronunciar lliurement en temes com el nou Estatut.

Jaume Tubau ha defensat la possibilitat que el poble es pugui pronunciar lliurement en temes com el nou Estatut.

Tots els grups polítics, llevat del PP, han demanat la revocació de la reforma del Codi Penal que tipifica com a delicte la convocatòria de referèndums per part dels governs autònoms. La moció, presentada per Convergència i Unió, pretén obrir la via per consultar el poble català sobre el nou Estatut d'Autonomia i, alhora, acabar amb la criminalització que s'ha fet del Pla Ibarretxe per part del Partit Popular.

La moció, que han aprovat tots els grups amb l'abstenció del Partit Popular, qualifica la reforma del Codi Penal de 'proposta inacceptable' ja que veta la consulta popular en temes que afecten directament els catalans com ara la reforma de l'Estatut d'Autonomia.

L'encarregat de defensar la moció ha estat el regidor de Relacions Institucionals que ha fet una defensa aferrissada del dret del poble català a poder decidir per si mateix. Jaume Tubau creu que l'autèntic objectiu d'aquesta reforma, impulsada pel PP, ha estat 'tombar' el Pla Ibarretxe i alhora tallar les ales a les legítimes aspiracions de més sobirania d'altres nacions com Catalunya:

Jaume Tubau

El nostre desig també és que, quan s'elabori el nou Estatut, es pugui fer una consulta popular a tots els catalans.


Des del PP s'ha qualificat la moció d'electoralista, per l'interès de CiU en guanyar punts davant dels partits (PNB i BNG) amb què concorreran conjuntament a les properes eleccions europees. Segons Alfredo Bergua, la reforma que va impulsar el PP vol combatre el "desafiament" d'Ibarretxe contra l'Estat de dret. Bergua ha explicat quina és l'amenaça que, al seu parer, pateix Euskadi:

Alfredo Bergua

L'única amenaça que hi ha al País Basc és la que pateixen molts polítics, que no són precisament els que han fet aquestes propostes.


El text també demana la possibilitat que els ens locals puguin demanar l'opinió als ciutadans en temes finamentals d'interès general.

El PSC ha remarcat que la moció ja no tenia cap sentit, perquè aquest mateix dilluns el nou ministre de Justícia ha anunciat que revocaran la reforma del Codi Penal.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.