La Generalitat i el món local, junts per la llei de la transparència als ajuntaments


  • Comparteix:

Ajuntament / Foto: Localpress

Ajuntament / Foto: Localpress

La Generalitat, les diputacions i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), han signat un conveni aquest dimarts per facilitar l'aplicació de la llei de la transparència als ajuntaments. L'acord preveu suport econòmic, tecnològic, jurídic i formació amb l'Escola d'Administració Pública. Sant Cugat va dotar-se fa dos anys d'un document de mesures per garantir la transparència i el bon govern en l'actuació municipal que va donar lloc al Pla d'Integritat, responsable del Pla de prevenció.

Amb la mirada molt posada als municipis més petits, amb més dificultats de recursos i d'operativitat per connectar-se el Portal de la Transparència que se'ls reclama, se'ls posa a l'abast suport en quatre pilars bàsics. Seran suport econòmic i finançament pels quals s'obriran convocatòries de subvencions específiques, suport tecnològic a través de l'AOC i suport jurídic a través de portals web. També s'oferirà a electes, treballadors públic, i alts càrrecs formació a través de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha explicat que es tracta d'un nou acord de col·laboració perquè la transparència arribi amb més garanties al món local.

Joana Ortega

La transparència no ha de ser únicament una obligació i una necessitat sinó una actitud i un valor intrínsec de totes les administracions i entitats locals.


A banda del conveni, també s'ha presentat una de les primeres guies que es tiraran endavant i que pretén facilitar la interpretació de la llei a les alcaldies. Una presentació feta abans de la constitució dels nous ajuntaments el 13-J perquè quan es prengui possessió del càrrec els electes ja tinguin tots els elements sobre la taula per tirar endavant la llei.

Sant Cugat va dotar-se d'un document per garantir la transparència i el bon govern municipal, que va comptar amb el suport de totes les forces polítiques. L'eina, creada al febrer del 2013, caduca al cap de dos anys. La junta de portaveus sorgida del nou ajuntament decidirà si dóna continuïtat al document.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.