El ple de Sant Cugat dóna suport als encausats pel 9N


  • Comparteix:

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, en una imatge d'arxiu / Foto: ACN

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, en una imatge d'arxiu / Foto: ACN

L'Ajuntament dóna suport al president en funcions, Artur Mas, la consellera en funcions Irene Rigau i l'exvicepresidenta del govern, Joana Ortega, encausats pel procés de participatiu del 9N. Així s'ha aprovat a través d'una moció, que ha presentat CiU que ha tingut el suport dels regidors de la CUP, ERC-MES i ICV-EUiA. El regidor de Procés Constituent i el PSC s'han abstingut mentre que el PP i C's hi han votat en contra.

ESCOLTA-HO

L'acord denuncia l''escassa qualitat democràtica' de l'Estat espanyol perquè, assegura, 'té tendència a resoldre els contenciosos polítics per la via de la repressió i l'enfrontament'. Els partits que han donat suport a la proposta critiquen que l'Estat faci 'un ús partidista' de les institucions judicials.

La moció referma el compromís de l'Ajuntament amb 'el dret democràtic a decidir lliurement el seu futur'. En aquest sentit, la portaveu adjunta del govern local, Carmela Fortuny, ha recordat que els encausats van possibilitar allò que demanava la ciutadania.

Carmela Fortuny

Ells van possibilitar allò que demanava la ciutadania. Volem amb aquesta moció defensar el dret, la llibertat i la dignitat. Ens sentim autoinculpats.


La proposta ha rebut el suport d'ERC-MES i d'ICV-EUiA, que han defensat la necessitat d'un referèndum i han carregat contra la judicialització de la política. També hi han donat suport els tres regidors de la CUP, que consideren 'inadmissible' aquesta judicialització del compliment del mandat popular, tot i que han lamentat que l'acord no recordi 'el procés injust i polititzat que han patit històricament l'independentisme i altres causes socials'.

Per això, el regidor de PC s'ha abstingut, com també ho ha fet el PSC. El portaveu socialista, Pere Soler, ha lamentat de nou com es va executar la consulta del 9N, però ha criticat la judicialització de la política.

C's ha votat en contra en considerar que es tracta d'una moció de 'debat estèril' . També hi ha votat en contra el portaveu del PP, Álvaro Benejam, que ha defensat que la llei és igual per a tothom i considera que s'està teatralitzant l'encausament.

Álvaro Benejam

S'ha de teatralitzar i dir que és un atac de l'Estat espanyol contra l'independentisme o Catalunya. S'està creant un enemic que no existeix.


El PSC demana no judicialitzar la política
El PSC havia presentat una moció que demanava que l'Ajuntament manifestés la necessitat d'evitar 'innecessaris processos de judialització de la política' i exigia 'el respecte envers les actuacions judicials i a les institucions'. Finalment, el PSC ha retirat la proposta.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.