El ple exigeix una nova llei reguladora del dret a l'habitatge en suport a la PAH


  • Comparteix:

Lourdes Llorente

Lourdes Llorente

El ple exigeix una nova llei estatal reguladora del dret a l'habitatge que incorpori les mesures proposades per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) per fer front a l'emergència habitacional. La proposta inclou la necessitat d'incorporar-hi mesures de segona oportunitat, lloguer digne, habitatge garantit, subministraments bàsics i creació d'un observatori de l'habitatge. L'acord és fruit d'una moció de la CUP-PC a instàncies de la PAH que ha rebut el suport de tots els grups excepte C's i el PP, que s'han abstingut.

ESCOLTA-HO

El text recorda que la crisi ha provocat que moltes famílies no puguin afrontar les quotes hipotecàries o de lloguer, un fet que s'ha traduït a l'Estat espanyol en una 'vulneració' del dret a l'habitatge digne. Davant aquesta situació, la representant de la PAH Lourdes Llorente ha defensat la necessitat d'una solució de caràcter general.

Lourdes Llorente

És un dels estats que té un dels índexs més alts d'execucions hipotecàries i desnonaments, tot i ser l'estat amb major parc d'habitatge buit d'Europa.


És per això que el ple ha donat suport a les propostes presentades per la PAH i a la petició d'una nova llei reguladora del dret a l'habitatge. Segons la moció, la llei ha d'incloure mesures com la dació en pagament retroactiu i la condonació del deute, l'eliminació automàtica de les clàusules abusives i la declaració de l'habitatge habitual com a bé inembargable.

També demana mesures per al lloguer digne i per garantir un habitatge. Això inclou la garantia d'un lloguer social per a les persones deutores de bona fe i persones en situació de vulnerabilitat, així com ajudes per evitar el desnonament.

Les mesures proposades per la PAH també insten a impedir talls de subministraments bàsics a persones en situació de vulnerabilitat i que el seu pagament ha de ser d'acord a la capacitat adquisitiva de la unitat familiar. Els costos associats a garantir aquest dret i el deute acumulat seran assumits per les empreses subministradores.

A més, reclama la creació d'un observatori de l'habitatge encarregat d'analitzar la situació, fer censos d'habitatges buits, el seguiment de les polítiques públiques, l'elaboració d'informes i exercir un control.

La proposta ha rebut el suport de CiU, la CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i el PSC, que han coincidit a defensar la necessitat d'aquestes mesures i lamentat la manca de voluntat política. C's s'ha abstingut perquè no han pogut treballar la moció en comissió i el PP perquè, tot i estar d'acord amb algunes de les propostes, considera que altres no són aplicables.

L'equip de govern ja va anunciar la intenció de doblar el pressupost que destina a polítiques socials relacionades amb l'habitatge durant aquest mandat. L'objectiu és superar els 600.000 euros per a ajudes que s'han destinat en l'últim any. Per fer-ho, l'Ajuntament ha presentat un Pla Estratègic que ha de definir i impulsar les polítiques municipals d'habitatge fins al 2019.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.