La CUP, ERC, les JERC i ICV, contra la violència envers les dones


  • Comparteix:

Aquest any, han mort 48 dones per violència masclista a l'Estat espanyol

Aquest any, han mort 48 dones per violència masclista a l'Estat espanyol

La CUP, ERC, les JERC i la secció Dones amb Iniciativa d'ICV s'han mobilitzat aquest dimecres per instar la ciutadania a conscienciar-se contra la violència de gènere en el Dia Internacional d'aquesta causa. La CUP ha signat un comunicat on exigeixen que 'els feminicidis siguin una qüestió d'estat', els republicans han recreat a la plaça de Lluís Millet l'escena d'un crim vinculat a la violència masclista i Dones amb Iniciativa ha protagonitzat una encesa de 48 espelmes a la plaça d'Octavià que recorda les víctimes d'aquesta xacra a l'Estat espanyol aquest any.

La CUP recorda que aquest any 34 dones han estat assassinades als Països Catalans, un fet que considera un 'genocidi que goteja incessant i silenciat'. Els independentistes subratllen, en un comunicat, que la violència masclista és 'una eina fonamental de control i submissió de les dones treballadores' que serveix 'per mantenir l'statu quo'. L'agrupació atorga a la societat i les institucions la responsabilitat d'aplicar polítiques efectives que combatin aquest fenomen des de l'arrel, tal com ha explicat la portaveu municipal, Núria Gibert.

Núria Gibert

La societat i les institucions han d'afrontar el problema del genocidi lent de les dones. S'han de fer polítiques efectives i analitzar-ho com a fenomen que és, buscant les causes i anant a l'arrel.


ERC i les seves joventuts, les JERC, han engegat aquest dimecres al matí una acció a la plaça de Lluís Millet on han recreat l'escena d'un crim masclista. La posada en escena mostrava tres siluetes de cossos, en els quals s'han escrit conceptes lligats a aquesta xacra social, com 'societat patriarcal', 'invisibilitat de la dona', 'control', 'xantatge' i 'agressions'. La secretària de Consciència Feminista de les JERC i responsable de l'àrea Dona d'ERC, Alba Gordó, ha recordat que la violència envers les dones va més enllà dels assassinats.

Alba Gordó

El més exponencial són els assassinats, però al darrere hi ha una societat patriarcal que ho sustenta. Tot això pel simple fet de ser dona. És una criminalització que no té nom.


Des d'ICV, la secció Dones amb Iniciativa s'ha concentrat aquesta tarda a la plaça d'Octavià, on ha encès 48 espelmes en honor a les víctimes de la violència masclista a l'Estat espanyol aquest any. Les ecosocialistes demanen un pacte d'Estat que impliqui institucions amb prou recursos per treballar la prevenció, l'educació i la rehabilitació, així com agilitzar els tràmits judicials, incidir en l'educació i en l'acompanyament a les víctimes. La membre de Dones amb Iniciativa Àssun Reyes creu que el món local té molt a dir en aquesta lluita.

Àssun Reyes

En la prevenció intervé tothom. Tots els serveis públics, totes les administracions i la municipal, en ser la més propera, han de jugar un paper important.


Segons l'Informe d'Impacte de la Violència contra les Dones de Sant Cugat, elaborat per la consultoria MIT, els casos de violència de gènere a la ciutat s'han reduït un 16% durant el 2014, tot i un augment dels casos entre les joves, que han passat del 10 al 15%.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.