L'oposició, entre l'abstenció i el vot negatiu als pressupostos, a l'espera de negociar


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu del ple municipal / Foto: Localpres

Imatge d'arxiu del ple municipal / Foto: Localpres

Els partits de l'oposició s'han mogut entre l'abstenció i el vot negatiu en l'aprovació inicial dels pressupostos de l'any vinent. Ara s'obre un període d'al·legacions en què els partits podran fer arribar les seves propostes abans de l'aprovació definitiva. ERC-MES ha estat l'única força de l'oposició que hi ha votat a favor.



CUP-PC
El regidor de la CUP-PC Ignasi Bea ha dit que no comparteix la rebaixa fiscal de l'IBI que es vol fer perquè considera que així 'es perd un milió d'euros d'ingressos quan hi ha gent a la ciutat que pot pagar-ho' i l'important és estudiar qui paga, què i com. Els independentistes han criticat que s'hagin rebaixat les partides de lliure disposició dels consells de barri i aposten perquè l'habitatge de lloguer social es converteixi, encara més, en una prioritat de la ciutat.

Bea ha explicat que, en general, no comparteixen el model de ciutat que planteja CiU perquè hi ha, per exemple, duplicitat organitzativa i incompatibilitats en els criteris fiscals. No obstant això, valoren el pacte al qual han arribat amb ERC-MES perquè el veuen com un camí obert per continuar treballant plegats i no sentir-se desconnectats, amb projectes com la sala polivalent i la targeta ciutadana amb informació de renda i patrimoni.

Ignasi Bea

No compartim en grans línies el model de ciutat amb una duplicitat organitzativa, ni tampoc no compartim criteris fiscals, però l'acord que hem conegut aquest matí fa que puguem seguir treballant i per això ens abstenim.


C's
El regidor de C's Sergio Blázquez ha reclamat un pla de millora de voreres amb una partida més àmplia perquè considera que l'actual és insuficient. La seva formació creu que és important que també es concreti una formació més precisa per a la Policia Local i que destini una part del pressupost per a la millora del clavegueram d'una part del barri de Sant Francesc. Ciutadans aposta per retallar en comunicació, sobretot pel que fa als mitjans de comunicació públics, perquè creuen que hi ha un cost excessiu.

Blázquez ha parlat del pacte de CiU i ERC-MES, del qual ha dit que és beneficiós per a l'equip de govern, perquè els republicans 'només qüestionaran el 0,6% del pressupost'.

Sergio Blázquez

Els felicito perquè que tinguin un company de viatge que només qüestiona el 0,6% dels pressupostos. En realitat no discuteix el pastís, només les molles. Ho han posat molt fàcil i tindran un mandat que serà una desfilada militar.


ICV-EUiA
El regidor d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, ha reiterat que la prioritat de la seva formació és la tarifació social i ha explicat, d'altra banda, que no comparteixen la baixada de l'IBI que s'ha fet del 2,2% perquè considera que 'beneficia a qui té més'. Segons els ecosocialistes, cal renovar la flota municipal amb més vehicles elèctrics i lamenten que no hi hagi alternativa a les indemnitzacions que s'han de fer per a les expropiacions de les zones verdes.

Gutiérrez ha criticat el milió d'euros d'inversió que es destina a la participació ciutadana perquè 'no és el 10% del pressupost al qual es va comprometre l'equip de govern a principi de mandat'.

Ramon Gutiérrez

Em vull referir a aquest milió d'euros d'inversió que es destina a la participació perquè el compromís a l'inici de mandat era que es destinaria un 10% i un milió de 18 no és un 10%.


PSC
El regidor del PSC, Pere Soler, ha criticat que el pressupost parteix d'una 'certa irrealitat pel desgovern que hi ha al país' i que fa que ara per ara l'Ajuntament no pugui saber si els deutes pendents es cobraran. És per això que aposten per una bossa de contingència de 5,5 milions per fer front a l'impagament de la Generalitat i destinar-ho a polítiques socials. En paral·lel, els socialistes creuen que la rebaixa de l'IBI no es correspon amb la ponència cadastral i critiquen que 's'hagi quedat curta amb el ventall de l'aplicació de la tarifació social'.

Soler ha valorat 'el gest' que s'ha fet per millorar la participació dels consells de barri del centre, tot i reclamar una partida més àmplia per a la lliure disposició.

Pere Soler

Hem vist que han fet un gest en la participació dels consells del barri del centre, però per a nosaltres no és prou perquè creiem que han d'estar equiparats als consells de barri dels districtes. Han de rebre la mateixa dotació pressupostària per a la lliure disposició.


PP
El regidor del PP, Álvaro Benejam, ha valorat la rebaixa d'un 2,2% de l'IBI i ha dit que el govern espanyol és l'administració supramunicipal que més diners aporta a l'Ajuntament, després dels mateixos ciutadans, a través dels seus impostos. Els populars també han reclamat més pressupost per al Servei d'Ocupació Municipal (SOM).

Pel que fa a les plusvàlues, el PP s'ha queixat que el govern no hagi inclòs la seva proposta històrica de retirar aquest impost a les persones que venen el seu habitatge per un preu inferior al de compra, i no han rebut, per tant, cap benefici per la compra.

Benejam també ha parlat sobre l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) i l'ha posat d'exemple de proposta per millorar la implantació de noves empreses a Sant Cugat.

Álvaro Benejam

L'ICIO no és més car que a altres municipis però si s'aconsegueix rebaixar-lo una mica, cosa que a l'Ajuntament no li suposaria una baixada d'ingressos considerable, seria assumible i aconseguiríem facilitar la instal·lació de noves empreses al municipi i les que ja estan podrien fer projectes nous pagant una mica menys d'impostos.


La CUP-PC, ICV-EUiA i el PSC s'han abstingut en els comptes i C's i el PP hi han votat en contra.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.