El fiscal de l'AN recorre l'arxivament de la seva denúncia contra Sant Cugat


  • Comparteix:

El govern, fent pinya amb els ajuntaments afectats

El govern, fent pinya amb els ajuntaments afectats

La fiscalia de l'Audiència Nacional espanyola (AN) ha recorregut l'arxivament que el jutge José de la Mata va fer divendres passat de la denúncia contra l'Ajuntament de Sant Cugat per rebel·lió i sedició després d'aprovar al ple una moció de suport a la resolució independentista del Parlament. Segons Europa Press, el fiscal considera que la decisió del magistrat és 'insòlita' i assegura que Sant Cugat i altres consistoris s'han confabulat en 'una estratègia concertada' per incomplir 'la legalitat constitucional'.

El fiscal Daniel Campos exposa que és necessari obrir diligències d'investigació contra el consistori santcugatenc per determinar si el plenari va aprovar la moció fruit d'un 'simple posicionament ideològic' -com defensa l'alcaldessa- o si l'aprovació forma part d'una 'acció concertada' amb altres ajuntaments i organitzacions com l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), impulsors de la moció.

Campos reclama a la Sala Penal que obligui el jutge a sol·licitar a l'Ajuntament de Sant Cugat el text de la moció i la identitat dels regidors i regidores que van aprovar-la, tal com han fet els instructors dels altres quatre municipis investigats (Girona, Celrà, la Seu d'Urgell i Igualada).

La fiscalia aclareix que va presentar una denúncia i no una querella contra persones físiques per saber primer si els fets podrien presentar elements delictius i, en cas afirmatiu, poder demanar responsabilitats penals a persones concretes.

La moció
L'últim ple va manifestat el suport i adhesió de l'Ajuntament a la resolució a través d'una moció de l'AMI i l'ACM que van presentar CiU, la CUP-PC i ERC-MES.

Campos també sol·licita traduir al castellà 'l'intens debat' que els grups van mantenir al ple i afirma que la moció aprovada 'reuneix aparentment tots els elements' constitutius del delicte sedició, penat amb entre 10 i 15 anys de presó. El fiscal també interpreta que els 18 regidors que van donar suport al text van proclamar 'la seva adhesió a un procés polític-institucional absolutament il·lícit que persegueix assolir la independència de part del territori nacional i incomplir la legalitat vigent'.

També diu que el fet que la moció s'aprovés abans de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) no impedeix que pugui existir una responsabilitat penal per part dels regidors per donar suport a 'un procés il·legal d'independència'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.