Aprovades definitivament les ordenances fiscals per al 2016


  • Comparteix:

El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas

El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas

El ple municipal ha aprovat aquest dilluns les ordenances fiscals per al 2016 amb el suport d'ERC-MES, el vot en contra de la CUP-PC i ICV-EUiA, i l'abstenció de C's, el PSC i el PP. Després de la incorporació d'al·legacions o d'acords polítics en el paquet econòmic del consistori, l'equip de govern considera que són unes ordenances fiscals que incideixen en la reducció progressiva de la càrrega tributària i aprofundeixen en la tarifació social i la creació d'ocupació.

ESCOLTA-HO

En total, s'han presentat 78 al·legacions, la gran majoria dels grups municipals. D'aquestes, 19 ja estaven recollides en el projecte inicial, set s'han estimat i tres més han quedat incorporades de manera parcial. El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, ha explicat que bona part de les al·legacions no s'han acceptat perquè jurídicament no són viables via la incorporació a les ordenances fiscals. És per això que l'equip de govern ha arribat a acords per incorporar-les al paquet econòmic del consistori.

Carles Brugarolas

Estem davant d'un conjunt de propostes molt interessants. L'equip de govern ha estat mirant com donar a les propostes recorregut.


Les ordenances fiscals recullen que el rebut de l'Impost de Béns Immobles (IBI) s'abarateixi un 2,16% de mitjana en els pressupostos de l'any vinent, el que equivaldria a deixar d'ingressar un milió d'euros. L'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, les conegudes plusvàlues, tindrà un abaratiment del 18% per a la ciutadania. En paral·lel, es preveu mantenir congelada la resta de taxes i impostos per a l'exercici vinent.

La valoració de l'oposició
La CUP-PC ha presentat 12 al·legacions, cap ha estat estimada, tot i que s'han admès set via l'acord polític. El regidor independentista Ignasi Bea ha lamentat especialment que no s'hagin acceptat políticament algunes de les seves propostes i que hi hagi una rebaixa en l'IBI.

Ignasi Bea

Per nosaltres és menysprear la recaptació amb l'IBI. No fer apostes polítiques amb els habitatges desocupats i el tema de les famílies nombroses ens fa decantar-nos pel no.


C's proposava una major rebaixa de l'IBI que no ha estat acceptada, com ha explicat el regidor Sergio Blázquez.

Sergio Blázquez

Ens abstindrem perquè la rebaixa de l'IBI podia ser perfectament del 4% i no del 2,16.


ERC-MES ha presentat nou al·legacions, dues han estat estimades i les altres set han estat acordades per la via política. A més, el grup ha acordat amb l'equip de govern un pacte per a l'estabilitat pressupostària. El regidor Ferran Villaseñor ha destacat que bona part dels desequilibris de les ordenances fiscals es podran corregir via noves línies de subvencions.

Ferran Villaseñor

Es pot tirar endavant subvencions que poden corregir l'IBI i les taxes.


ICV-EUiA ha presentat vuit al·legacions, una ha estat estimada parcialment, tres acordades per la via política i altres quatre parcialment també amb acord polític. El regidor Ramon Gutiérrez ha lamentat que aspectes com les millores en la taxa de residus i per al foment de la comercialització de productes ecològics i de proximitat no s'hagin incorporat.

Ramon Gutiérrez

No aprovin coses que no poden aplicar. Com que ja tenen un acord per a l'estabilitat, votarem que no.


El PSC ha presentat 14 al·legacions, s'ha estimat una i una altra parcialment, cinc han arribat a acord i altres dos de manera parcial. El portaveu Pere Soler ha destacat la millora en les ordenances.

Pere Soler

Veiem la part positiva i es van recollint propostes nostres. A veure l'any vinent... Ara el nostre vot serà l'abstenció.


El PP ha presentat 28 al·legacions, una s'ha estimat i una altra parcialment, sis acordades per la via política i quatre més parcialment. El portaveu Álvaro Benejam ha agraït la predisposició de l'equip de govern, però no hi ha donat suport en considerar que s'ha de retirar la taxa de clavegueram.

Álvaro Benejam

Com sempre hem demanat que es retiri la taxa de clavegueram perquè és manteniment del consistori.


Acord per a la tarifació social
L'Ajuntament impulsarà un sistema de tarifació social sobre els preus públics municipals dels serveis, equipaments i activitats perquè s'ajustin a la renda i situació individual o familiar de cada persona. A més, s'elaborarà un reglament de subvencions per a les persones o famílies que tinguin dificultats per complir amb les obligacions tributàries municipals. La proposta és fruit de l'aprovació aquest dilluns d'una moció d'ICV-EUiA amb esmenes d'ERC-MES i Convergència que ha rebut el suport de tots els grups municipals. Per complir amb l'acord es crearà una comissió de treball amb representats dels grups i tècnics municipals per elaborar la proposta de barems de renda dels usuaris dels serveis, així com el reglament de subvencions. El text aprovat aquest dilluns fixa la implementació d'aquestes mesures durant el proper any fiscal.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.