Divergència d'opinions locals davant l'acord entre Junts pel Sí i la CUP


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont i Artur Mas / Foto: ACN

Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont i Artur Mas / Foto: ACN

Les parts implicades en l'acord assolit entre Junts pel Sí i la CUP per investir com a president de la Generalitat Carles Puigdemont i facilitar l'estabilitat parlamentària valoren a àmbit local aquest pacte. L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha agraït a Artur Mas 'la generositat' per prioritzar el país i el procés, i ha assegurat que el pacte garantirà la governabilitat i l'estabilitat. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Sant Cugat ha aplegat a la plaça de la Vila un centenar de persones, segons l'entitat, per celebrar l'acord. En canvi, grups municipals com ICV-EUiA, el PSC i el PP han lamentat el pacte, que consideren un 'mal acord'.

Junts pel Sí i la CUP han arribat a un acord per investir l'alcalde de Girona i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Carles Puigdemont, com a president de la Generalitat. El fins ara president, Artur Mas, fa un 'pas al costat' i de moment quedarà fora del Govern. L'acord també preveu el compromís de la CUP de garantir l'estabilitat parlamentària i el canvi d'alguns dels seus diputats, mentre que dos d'ells s'incorporaran a la dinàmica del grup de Junts pel Sí.

L'alcaldessa i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha valorat a Cugat.cat aquest acord.

Mercè Conesa

Fem una valoració positiva perquè garanteix l'estabilitat i la governabilitat del país. També fem un agraïment a la generositat del president perquè ha priotitzat el país i el procés.


Una visió compartida pel diputat santcugatenc i cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, que també ha agraït l'esforç de totes les parts implicades en aquest acord.

Raül Romeva

Hi ha hagut una enorme voluntat d'arribar a un acord malgrat les dificultats. La importància del moment requeria una solució.


Parts del pacte
Els representants locals de CDC i ERC, que formen Junts pel Sí, també s'han felicitat per aquest acord. El president local de CDC, Joan Maria Terribas, ha assegurat que es tracta d'un pas cap a una nova etapa més estable.

Joan Maria Terribas

L'acord dóna pas a una etapa més estable i amb govern per tirar endavant el projecte polític de país, així com les mesures socials.


La presidenta local d'ERC, Mireia Ingla, ha destacat que el pacte permet donar compliment al mandat democràtic del 27S.

Mireia Ingla

Hem aconseguit allò que semblava impossible. Amb aquest acord podem complir el mandat del 27S i estem més a prop de la república catalana.


La portaveu de la CUP, Núria Gibert, ha explicat que estan 'expectants' a conèixer els detalls, però esperançats perquè l'acord permet aconseguir un govern.

Núria Gibert

Estem expectants fins a conèixer els detalls, però amb esperança i contents. S'ha complert el mandat dels diputats a favor del procés de ruptura democràtica i un govern.


Grups municipals
Els grups municipals que no formen part de l'acord també han valorat el pacte. El regidor d'ICV-EUiA Ramon Gutiérrez ha lamentat un pacte que dóna el govern de nou a CDC.

Ramon Gutiérrez

Mas fa un pas al costat, però aconsegueix una operació per recompondre el partit des d'una posició de poder.


El portaveu del PSC, Pere Soler, ha qualificat el pacte de 'mal acord' per al país, que queda 'en un futur incert'.

Pere Soler

És un mal acord perquè porta el país cap a un futur incert. Les paraules del president són molt perilloses perquè ha dit que han hagut d'arreglar allò que a les urnes no van aconseguir.


El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha expressat el seu rebuig, ja que considera que l'acord és un intent per fer als 'despatxos' allò que no han aconseguit a les urnes.

Álvaro Benejam

Rebutgem el pacte perquè han intentat fer als despatxos allò que no han pogut fer a les urnes.


Cugat.cat també s'ha posat en contacte amb C's, que no ha volgut fer declaracions fins a conèixer el desenvolupament del pacte.

Demòcrates de Catalunya ha celebrat l'anunci, que diu, permet materialitzar el mandat democràtic del 27S i l'estabilitat parlamentària i pressupostària.

La investidura s'ha formalitzat aquest diumenge, just al límit per evitar unes noves eleccions anticipades.

Concentració a la plaça de la Vila
L'ANC de Sant Cugat ha reunit un centenar de persones aquest dissabte en una concentració per celebrar l'acord d'investidura. El coordinador de l'entitat independentista, Joan Aguilà, ha manifestat la seva alegria.

Joan Aguilà

Estem molt satisfets perquè hem estat treballant molt intensament els últims anys i que tot se n'anés en orris per un desacord i un enrocament polític era una llàstima. És una gran satisfacció.


A la concentració també hi han assistit membres d'Òmnium Cultural.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.