Oriol Junqueras proposa Raül Romeva com a conseller d'Afers Exteriors


  • Comparteix:

Oriol Junqueras i Raül Romeva

Oriol Junqueras i Raül Romeva

El cap de llista de Junts pel Sí (JxSí), el santcugatenc Raül Romeva, es perfila com a conseller d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals en el nou govern de la Generalitat presidit per Carles Puigdemont, a proposta del president d'ERC, Oriol Junqueras. Romeva encapçalarà així el departament d'Exteriors, Transparència i Relacions Institucionals, una de les tres grans comissions de govern. Les altres dues serien la d'Economia, amb Junqueras al capdavant, i l'altra la de Benestar, a càrrec de Neus Munté.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Romeva ha fixat com a gran objectiu del futur departament d'Afers Exteriors explicar fora el procés jurídic que seguirà Catalunya per fer el 'salt'.

Raül Romeva

En aquests moments tenim un repte fonamental: començar a treballar en el marc jurídic que necessitem per poder fer aquest salt. Això s'ha d'explicar a fora, no es tracta només què volem fer, sinó també com ho volem fer. Per tant, la primera feina serà crear un departament que no existeix.


El santcugatenc ha indicat que la nova àrea es construirà a partir del que ja existeix, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), que treballa a partir d'una 'paradiplomàcia o diplomàcia no oficial' formada per 'ambaixadors que formen part d'una xarxa internacional' que serveix perquè Catalunya es pugui explicar al món des de tots els punts de vista. Es dóna el cas que, actualment, el també santcugatenc Albert Royo és el secretari general d'aquest organisme.

Malgrat que els mitjans de comunicació del país ho donen per fet, Romeva s'ha volgut mostrar prudent sobre el nomenament com a conseller i encarregat de l'àrea, que inclourà els departaments de Governació i Interior, on tot apunta que seguirà Jordi Jané, i Justícia, que encapçalarà Carles Mundó, proposat per ERC.

Economia i Benestar
El vicepresident del govern serà Oriol Junqueras, encarregat de la macroàrea d'Economia. D'aquí penjarà el departament d'Empresa, per al qual sonen noms com els d'Oriol Amat i Toni Castellà. En aquest bloc també se situarà Agricultura, Treball i Territori i Sostenibilitat, la darrera de les quals tindrà Josep Rull al capdavant.

L'últim gran àmbit del govern, el de Benestar, anirà encapçalat per la consellera de Presidència i portaveu, Neus Munté, que coordinarà els departaments de Salut, Ensenyament, Cultura i Benestar. Toni Comín podria ser el nou conseller de Salut. Meritxell Borràs seria la nova consellera d'Ensenyament i Santi Vila seria el titular de Cultura, tot i que algunes fonts el situen al departament que fins ara ha dirigit Irene Rigau. En el cas de Treball, Afers Socials i Benestar, alguns mitjans parlen de Dolors Bassa.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.