El servei municipal de parcs i jardins no usarà glifosat per matar males herbes


  • Comparteix:

La moció afectarà el tractament de parcs i jardins de la ciutat / Foto: Web de l'Ajuntament

La moció afectarà el tractament de parcs i jardins de la ciutat / Foto: Web de l'Ajuntament

L'Ajuntament prohibirà a la ciutat l'ús del glifosat, un herbicida d'acció molt ràpida per eliminar males herbes, en el serveis municipals de parcs i jardins. El ple d'aquest dilluns ha donat el vistiplau a una moció institucional, originalment d'ICV-EUiA, que subratlla que l'OMS, a través d'un estudi de l'Agència Internacional per a la Investigació sobre el càncer (IARC), ha inclòs aquesta substància a la llista de productes 'probablement cancerígens', tot i que aquest treball ha relacionat l'exposició a aquest producte amb el càncer en animals, però no en humans.

ESCOLTA-HO

La moció acorda exigir als promotors d'iniciatives privades que el projecte contempli mesures alternatives al glifosat per eliminar males herbes. El text també preveu que les noves llicències per al cultiu en horts urbans incloguin 'la prohibició expressa' d'utilitzar aquesta substància i que es faci difusió de la moció a comunitats de propietaris, centres escolars, centres de salut i a la ciutadania en general dels perjudicis que suposa fer-la servir.

El regidor d'ICV-EUiA Ramon Gutiérrez ha remarcat que es tracta d'una substància contaminant i molt difícil d'eliminar.

Ramon Gutiérrez

La moció es presenta amb la idea de treballar en alternatives ecològiques al glifosat, un herbicida total, no selectiu. S'infiltra al sòl, és molt soluble a l'aigua i és persistent al medi. Contamina els aqüifers i és tòxic per la fauna aquatica i els animals domèstics.


Els plenaris de Barcelona, Tarragona i Badalona ja van donar suport a aquesta moció. L'any passat, França va ser el primer estat a prohibir l'ús d'aquesta substància als productors particulars i el va limitar només als professionals.

El glifosat
Monsanto va desenvolupar el producte al 1969 i l'ha comercialitzat sota la marca comercial Roundup. La multinacional nord-americana va tenir la patent de la substància fins al 2000 i, des de llavors, també es pot trobar en productes com Aquaneat, Aquamaster, Rodeo, Genesis Extra II, Razor Pro i Buccaneer.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.