Jaume López (Reinicia Catalunya): 'La Constitució espanyola és l'antimodel del que volem fer'


  • Comparteix:

Jaume López, instants abans de la xerrada

Jaume López, instants abans de la xerrada

Crear una constitució catalana amb implicació de la ciutadania en totes les fases del procés constituent és l'objectiu de la plataforma Reinicia Catalunya que s'ha presentat aquest dimarts a la Casa de Cultura de Sant Cugat en un acte organitzat per Òmnium i l'ANC. Es tracta d'una iniciativa que vol engegar a partir del 5 de març una Convenció Constituent de Catalunya que porti el debat a tot el territori al voltant de tots els àmbits temàtics per generar propostes constitucionals. Jaume López és el portaveu de la plataforma.

ESCOLTA-HO

Algunes de les frases més destacades de l'entrevista:

'El procés constituent ha de passar per quatre fases i en totes ha d'haver-hi protagonisme ciutadà. La primera arrencarà el 5 de març i es tracta de generar debat i propostes. La segona és la fase d'iniciativa institucional. La tercera és la fase parlamentària i, finalment, el referèndum final. Nosaltres volem que la fase parlamentària es dugui a terme amb una comissió mixta amb polítics i ciutadans'.

'Volem portar el debat a tots els racons del territori i que es tractin els 14 grans eixos temàtics'.

'Tenim diversos models de processos de reforma constitucional. Però nosaltres tenim la singularitat que, a banda de crear una república, estem en procés de desconnexió'.

'Islàndia i Irlanda són alguns casos de processos constituents participatius. El cas irlandès és un model de procés de participació mixt. Una comissió formada per dos terços de ciutadans, escollits a l'atzar, i un terç de polítics van debatre sobre eventuals reformes de la constitució'.

'La Constitució Espanyola és l'antimodel del que ens estem plantejant. La participació ciutadana no va existir. La va crear una comissió de set persones i ara sabem que amb constants ingerències de l'exèrcit'.

'Volem que el debat estigui no només enfocat pels independentistes. Volem un debat on tothom que vol pensar la Catalunya del futur, tingui estat propi o no, hi pugui dir la seva. En aquest debat, hi pot participar tant qui tingui com a horitzó la independència com qui no'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.