80 pisos buits dels bancs a Sant Cugat, susceptibles de pagar el nou impost de la Generalitat

Bloc de pisos / Foto: ACN

Política

Publicat el 17/feb/16 per Mar Castro

Sant Cugat és un dels 72 de municipis amb pisos buits propietat de bancs que a partir de l'1 de març hauran de pagar un nou impost aprovat pel govern de la Generalitat. Segons dades facilitades a Cugat.cat pel departament d'Habitatge, la ciutat té 80 pisos susceptibles d'haver d'assumir aquest gravamen que té l'objectiu de 'reduir l'estoc d'habitatges buits i augmentar-ne la disposició per a lloguer social'.

El fet imposable del tribut afectarà les persones jurídiques - i no particulars - que mantenen habitatges desocupats de manera permanent durant més de dos anys sense causa justificada. En queden exemptes les entitats del tercer sector de la Xarxa d'Habitatges d'Inserció i les associacions inscrites al registre d'entitats i establiments de serveis socials. No s'aplicarà a habitatges protegits amb qualificació oficial vigent, als habitatges situats en zones d'escassa demanda acreditada, als posats a disposició de programes socials d'habitatge i als apartaments turístics, com ha destacat la consellera de Presidència i portaveu del govern, Neus Munté.

Neus Munté

L'hauran de pagar els propietaris de pisos desocupats de manera permanent durant més de dos anys sense causa justificada i es calcularà en funció dels metres quadrats de superfície útil.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Sí que hauran de pagar l'impost les persones jurídiques titulars d'un dret d'usdefruit, d'un dret de superfície o de qualsevol altre dret real que atorgui la facultat d'explotació econòmica de l'habitatge.

Segons el registre de la Generalitat, a Sant Cugat hi ha 80 pisos susceptibles de pagar la taxa. Amb tot, han explicat a Cugat.cat que hauran d'estudiar cada cas i valorar totes les casuístiques abans de cobrar-la.

Com es determina la quantitat a pagar?
L'impost és gradual i es calcularà en funció de la suma total dels metres quadrats de la superfície útil dels immobles afectats. En aquest sentit, els propietaris que tinguin fins a 5.000 metres quadrats pagaran 10 euros per metre; els que tinguin de 5.000 a 20.000 metres quadrats, 15 euros, i els que tinguin de 20.000 a 40.000 metres quadrats, 20 euros. Si tenen més de 40.000 metres quadrats, el gravamen es calcularà a partir de 30 euros per metre.

L'impost també preveu aplicar una bonificació progressiva d'entre el 10 i el 100% en el cas que el titular dels pisos destini part del seu parc d'habitatge a lloguer assequible.

Tot i que el tribut no té una voluntat recaptatòria, segons el govern, es preveuen uns ingressos anuals de vuit milions d'euros. La xifra servirà per ampliar la partida destinada a la compra de pisos per a lloguer social.

Els 72 municipis on s'aplicarà aquest impost són aquells on es considera que hi ha una alta demanda d'habitatge.