L'Ajuntament amplia el pressupost amb quatre milions procedents del superàvit de l'any passat


  • Comparteix:

Seu de l'Ajuntament / Foto: Localpres

Seu de l'Ajuntament / Foto: Localpres

L'equip de govern injecta als comptes d'enguany, a través d'una modificació pressupostària, 4,1 milions d'euros, el 80% del superàvit de la liquidació del pressupost de 2015. L'ampliació del pressupost és possible gràcies al tancament en positiu dels comptes, que han registrat el tercer mínim històric en endeutament amb una ràtio del 46%, nou punts per sota de la xifra de 2014 i amb una quantitat de 56 milions.

ESCOLTA-HO

La liquidació del pressupost es liquida amb un estalvi net de 12,75 milions i un romanent de tresoreria de 5,1 milions, el 80% dels quals s'incorporen als comptes d'enguany. El termini del pagament a proveïdors, però, ha repuntat i ha passat dels 29,7 dies als 47, cosa que el consistori atribueix a la transició dels procediments burocràtics cap a l'administració electrònica.

El mínim històric del deute, el més baix en els darrers 22 anys, es deu al fet que el consistori no ha hagut de recórrer al deute consignat en el pressupost de 2015. La ràtio del 46% d'endeutament, per sota del límit legal del 75%, manté la tendència a la baixa dels darrers anys.

Altres vectors que han afavorit el tancament de la liquidació ha estat la regularització cadastral en el capítol d'ingressos, que ha fet augmentar la recaptació uns quatre milions. L'administració també ha ingressat més del que tenia previst gràcies a les plusvàlues.

En despeses, l'equip de govern ha fet notar un nivell alt d'execució, amb un volum d'inversió de 18 milions, la millor dada des de 2010. Malgrat les dades positives, el consistori ha superat el llindar màxim de la 'regla de la despesa', una guia que estableix la Llei orgànica d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera per als ajuntaments i que Sant Cugat no ha complert 'per la bona execució pressupostària i els suplements de crèdit'. Això obligarà el consistori a elaborar un Pla econòmic-financer per als propers anys.

Amb aquests números verds, l'àrea d'Economia creu que aquest 2016 és l'any per afrontar les 'carpetes' més incòmodes: les expropiacions per zones verdes i les sentències del Turó de Can Matés i Adif.

Reaccions de l'oposició
El regidor la CUP-PC, Ignasi Bea, ha comentat que, malgrat els números positius, l'augment de la pobresa energètica hauria de fer reflexionar l'equip de govern sobre la taxa d'endeutament.

Ignasi Bea

Ens felicitem d'una economia boníssima però seguirem tenint aquesta situació d'exclusió. Que la situació cara endins sigui igual de bona que cara a fora.


Des d'ERC-MES, el regidor Ferran Villaseñor ha valorat el tancament dels comptes de 2015, però ha lamentat un percentatge baix d'execució d'inversions.

Ferran Villaseñor

Hauríem de segregar aquelles inversions que es fan amb quotes urbanístiques. Aquí sí que tenim, en inversions, més recorregut i esperem que l'execució sigui més alta aquest any.


El regidor d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, ha assegurat que amb aquests números hi ha més eines per combatre les desigualtats socials.

Ramon Gutiérrez

Uns bons resultats econòmics ens haurien de permetre ser innovadors en termes de despesa socials o més encara.


El portaveu socialista, Pere Soler, retreu a l'equip de govern ser 'massa cautelós' en l'estalvi.

Pere Soler

Hem tirat més i crec que podríem tenir la màniga més ampla. Amb un estalvi net del 10% del pressupost es podrien fer moltes polítiques socials.


C's no ha intervingut en el punt. El PP no ha tingut presència al ple d'aquest dilluns.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.