La consecució d'un nou model d'organització política, punt comú al debat 'L'estat de l'Estat'

La trobada ha aplegat més d'una setantena de persones

Política

Publicat el 26/nov/16 per Sergio Morales

Els partits sobiranistes i els d'esquerres amb representació al Parlament de Catalunya i al Congrés espanyol consideren que cal redefinir el model d'estat sota el qual es regeix el país. És el gran punt comú al qual han arribat representants del PDECat, Demòcrates de Catalunya (DC), ERC, En Comú Podem (ECP), la CUP, el PSC i també l'ANC en la taula rodona 'L'estat de l'Estat', aquest dissabte a la Floresta, on també han discrepat tant en els models -un estat independent o un de federat o confederat- com en les maneres per assolir-los. La trobada, amb més de 70 assistents, ha estat una iniciativa de Súmate i de l'Associació de Propietaris i Veïns de la Floresta.

Les formacions independentistes han celebrat el moment 'crucial' en què es troba el procés, tot i que s'han mostrat prudents per mantenir una unitat que ha de culminar amb un referèndum, sigui pactat amb l'Estat espanyol o no. Ho han defensat la diputada del PDECat al Congrés espanyol Lourdes Ciuró i el diputat per Junts pel Sí de DC al Parlament Antoni Castellà.

L. Ciuró / A. Castellà

El referèndum el farem. Si el pactem bé i, si no, el farem i respectarem l'opció guanyadora. / Estic convençut que arribarà una proposta de diàleg i serà quan es declari la república catalana, per negociar els actius i els passius.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La trobada també ha tingut la participació del diputat per ERC Gabriel Rufián, que ha expressat la seva desconfiança cap a l'executiu espanyol per obrir vies de diàleg. El portaveu republicà al Congrés ha subratllat que els catalans han perdut la por a tirar endavant un nou estat.

Gabriel Rufián

Hem perdut tant que hem perdut la por. El que oferim és democràcia sí o democràcia no.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Durant el debat també s'ha qüestionat la legitimitat d'engegar un referèndum unilateral, així com la majoria de la qual disposa el bloc independentista al Parlament. El diputat d'ECP al Congrés Josep Vendrell i el portaveu del PSC a Sant Cugat, Pere Soler, han reclamat que una eventual consulta vinculant tingui la participació dels favorables al 'no'.

J. Vendrell / P. Soler

Crec que no anirem gaire lluny, perquè s'ha de guanyar un referèndum amb legitimitat democràtica i on els del no hi puguin participar. / Heu de fer atractiu que els del 'no' se sentin copartícips d'un possible procés.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



En les seves intervencions, Soler ha mostrat la seva predisposició a la consecució d'un estat federal i també ha qüestionat la legitimitat d'una Constitució espanyola en la qual ell mateix no va votar. Tot i així, ha subratllat la importància de respectar el marc legal vigent. En aquest sentit el regidor de la CUP Ramon Piqué ha recordat que en el passat 'ja s'ha intentat reformar Espanya'.

Ramon Piqué

Els nostres rebesavis ja van intentar reformar Espanya. Amb tot, va quedar malament.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El periodista santcugatenc Jofre Llombart ha moderat el debat.