Comicis cada sis anys i tria directa de l'alcalde, propostes de les administracions per a la reforma del règim local

Ajuntament de Sant Cugat

Política

Publicat el 13/gen/17 per Redacció

L'elecció directa de l'alcalde i mandats de cinc o sis anys són algunes de les propostes per a la reforma del règim local elaborades per la Generalitat, les diputacions, les dues entitats municipalistes, l'Ajuntament de Barcelona i el Consell d'Aran. Les ha avançat aquest divendres el diari 'Ara', que també recull que el document proposa millorar el finançament dels consistoris.

La reforma no concreta com es faria l'elecció directa de l'alcalde, però preveu un sistema de dues voltes. Els mandats s'allargarien per garantir la possibilitat d'executar els programes de govern. Les mocions de censura serien més difícils de fer prosperar perquè caldrien dos terços del ple per tirar-les endavant. A canvi d'això, el paper de l'oposició es reforçaria amb la possibilitat d'accedir a més informació.

Entre les propostes per al nou règim local, hi ha la substitució de l'elecció indirecta dels representants a les diputacions i als consells comarcals derivada dels resultats als comicis als consistoris per una votació directa de la ciutadania. En el cas de municipis grans, també es proposa aquest sistema per a la tria de regidors de districte.

Una altra de les idees del document és la supressió dels consells comarcals, com els de l'àrea metropolitana de Barcelona, i reforçar el paper de les vegueries. També es recull la proposta que els ajuntaments petits es fusionin o bé comparteixin serveis.

Pel que fa al finançament, la reforma aposta perquè tots els ajuntaments rebin directament un tram de l'IRPF i la reformulació de l'IBI. La resta d'impostos que ara recapten, que poden variar molt d'un any a l'altre, passarien a la Generalitat, que després els redistribuiria entre les localitats amb subvencions.

El departament de Governació lidera la reforma amb el suport de la resta d'administracions catalanes. El document amb els canvis es presentarà als alcaldes i als regidors del territori en diverses reunions. Les propostes de millora que es rebin se sumaran al document definitiu, que serà enviat al Parlament. Alguns dels canvis estudiats depenen de les competències de l'Estat espanyol.