Sant Cugat demana a Madrid que els ajuntaments puguin reinvertir el superàvit


  • Comparteix:

La situació de les finances dels ajuntaments ha estat present al ple municipal

La situació de les finances dels ajuntaments ha estat present al ple municipal

El ple municipal demana al govern espanyol i als grups parlamentaris del Congrés i el Senat que s'adoptin mesures perquè els consistoris puguin reinvertir el superàvit en les necessitats ciutadanes. Ho han fet amb una moció de l'equip de govern a la qual s'ha afegit ERC-MES i que ha recollit el suport de la resta de grups, tret de C's i el PP, que s'han abstingut. Els populars han vist 'un cert oportunisme' en el text, ja que aquest s'ha presentat després que el grup parlamentari del PP anunciés que esmenaria els pressupostos generals per acomplir aquesta demanda del món local.

ESCOLTA-HO

L'extinent d'alcalde d'Economia i representant del PDeCAT-Demòcrates, Carles Brugarolas, ha reconegut que la moció arriba tard, però que és un gest de corresponsabilitat amb la resta de consistoris.

Carles Brugarolas

Volem que resolguin aquesta situació per la via d'urgència i que permetin que els ajuntaments puguin reinvertir la despesa.


És un punt de vista compartit pel PSC, que ha dit que els ajuntaments viuen 'maltractats', i per ERC-MES, que ha rubricat que la regla de la despesa 'no té cap mena de sentit'. La CUP-PC i ICV-EUiA han fet costat als grups proposants. Els ecosocialistes han remarcat que cal 'un canvi radical en la política financera' que es fa des de Madrid i els anticapitalistes han apuntat que 'revertir els nyaps del PP és urgent'.

El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha assenyalat que 'no té sentit' presentar una moció quan la feina ja s'està fent per part del govern espanyol. També ha atribuït la iniciativa al PP espanyol.

Álvaro Benejam

El mateix PP també tenia la intenció de fer-ho. Per això, la moció ha perdut sentit perquè ja s'està discutint aquest tema.


També s'ha abstingut el grup taronja, que ha proposat una revisió de l'organització de les hisendes locals des del punt de vista legislatiu.

La moció aprovada posa de relleu que, si no hi ha canvis, els ens locals només poden 'reinvertir el seu superàvit en actuacions incloses en el concepte 'inversió financerament sostenible' i, a més, es veuen obligats a generar nous ingressos per la mateixa quantia de la reinversió'. En aquest sentit, la primera de les demandes al govern espanyol és que 's'adoptin iniciatives perquè els ens locals puguin reinvertir el seu superàvit, sense haver de generar nous ingressos per la mateixa quantia amb l'únic límit de no posar en risc la seva estabilitat pressupostària'.

La segona és que s'estableixi que el termini temporal per fer la reinversió del superàvit del 2016 inclogui els exercicis 2017 i 2018, tant en despesa com en les execucions. Així es deixaria sense aplicació la condició que la despesa executada el 2018 hagi d'estar compromesa el 2017.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.