Eduard Pomar i Ramon Piqué recorden l''Operació Garzón' 25 anys després a Cugat.cat

Política

Publicat el 4/jun/17 per Martí González

Els santcugatencs Eduard Pomar i Ramon Piqué han rememorat en una entrevista al magazín 'Sant Cugat a fons' les seves detencions l'any 1992 en l'anomenada 'Operació Garzón' per presumpta pertinença a l'organització Terra Lliure, una vinculació negada per tots dos. L'operació va tenir lloc poc abans dels Jocs Olímpics de Barcelona.

L'operació va suposar la detenció de 45 persones relacionades amb el moviment independentista català per presumpta pertinença a Terra Lliure. L'actuació va ser dirigida principalment pel jutge Baltasar Garzón i sota el govern del PSOE.

En una entrevista al magazín 'Sant Cugat a fons', Pomar i Piqué han explicat 25 anys després la seva experiència pas a pas des de la seva detenció el juliol de 1992. Tots dos coincideixen a destacar el record de les tortures, que van acabar portant al Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg l'any 2003 amb resultat favorable per als denunciants. Estrasburg va condemnar l'Estat espanyol per no haver obert una investigació arran de les denúncies per tortures fetes pels independentistes catalans, detinguts l'any 1992 per ordre de Garzón.

Abans, l'any 1995, va tenir lloc el macrojudici en el qual els dos estaven encausats. Eduard Pomar explica que aquell judici va suposar un punt d'inflexió per a l'independentisme català.

Eduard Pomar

Va ser un judici que va marcar un abans i un després en el moviment independentista.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Piqué recorda que, quan el Parlament de Catalunya va intentar denunciar les tortures, el PSC ho va impedir.

Ramon Piqué

Hi ha una cosa que no hem dit moltes vegades: el Parlament va intentar pronunciar-se per denunciar les tortures i el partit que va fer que no pogués aprovar-se va ser el PSC. Val la pena recordar-ho 25 anys després.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Piqué i Pomar asseguren que el caràcter repressiu de l'Estat espanyol continua actualment. Després dels anys, els dos independentistes asseguren que cada pas fins la sentència del Tribunal d'Estrasburg del 2004 se l'han pres com una victòria. Tot i això, tots dos expliquen que encara queda feina per fer i lamenten que els oficials que els van torturar continuin encara en el seu càrrec i alguns d'ells estiguin condecorats.