Els 'cursos bolet' i la situació de l'educació pública protagonitzen l'audiència ciutadana


  • Comparteix:

Concentració davant de l'ajuntament

Concentració davant de l'ajuntament

L'audiència ciutadana ha estat marcada per les protestes de famílies i educadors contra els 'cursos bolet' que hauran d'assumir les escoles Turó de Can Mates i Collserola el curs vinent. 200 persones s'han concentrat davant de l'ajuntament per protestar per la situació d'aquests dos centres escolars.

ESCOLTA-HO

'Cursos bolet', les ràtios i la propera escola
Jaume Fontanet, de l'escola Turó de Can Mates, demana quina implicació hi haurà per part de l'Ajuntament per evitar que els 'cursos bolet' afectin la qualitat de l'ensenyament en aquests centres.

Carme Roca, representant de les AMPA de Sant Cugat, ha afegit que Sant Cugat acumula 11 anys de 'cursos bolet' i ha instat el consistori i la resta d'administracions a solucionar els problemes a les escoles públiques de la ciutat. Roca ha destacat que hi ha diversos cursos amb les ràtios ja més elevades i ha assegurat que és necessària una tretzena escola.

La regidora d'Educació, Esther Salat, ha agraït que les famílies i els professionals es mobilitzin per l'educació pública. Salat recorda que han exigit a la Generalitat que es cobreixin les necessitats de Sant Cugat i que es dotin les escoles afectades dels recursos humans i materials necessaris per afrontar els 'cursos bolet' de la temporada que ve. Segons la regidora, els 'cursos bolet' i els augments de ràtio són perjudicials per a les escoles públiques de Sant Cugat.

Salat ha afegit que el govern local avançarà els diners per construir la futura escola La Mirada, la dotzena de la localitat, perquè entri en funcionament el curs 2019-2020 i doni sortida a l'alta demanda del municipi. La regidora remarca que això és un exemple del compromís del govern amb l'educació pública.

L'alcaldessa ha assegurat que des de fa anys que s'adverteix a la Generalitat que la planificació de places educatives a Sant Cugat no es pot basar en el creixement vegetatiu perquè té una dinàmica diferenciada a la resta dels municipis. Conesa es mostra contrària als 'cursos bolet', però es compromet a treballar perquè no afecti la qualitat de l'ensenyament. També ha dit que el municipi destinarà els recursos econòmics que calguin per adequar l'oferta educativa a les necessitats de la ciutat.




Pacte per la Nit
El senyor Vergés, de l'associació Veïns Centre, demana que el Pacte per la Nit passi a dir-se Acord pel Civisme. Segons aquest ciutadà, l'empresa que està treballant el pacte diu que el principal responsable de l'actual situació és l'Ajuntament. Vergés també adverteix que hi ha diverses entitats que fan servir un únic NIF per rebre subvencions per fer activitats.

La tinenta d'alcalde Cristina Paraira diu que es treballa per millorar la convivència entre el descans veïnal i el dret a l'oci. Pararia explica que una empresa de mediació s'encarrega de buscar una solució a aquest escenari. En aquests moments, el procés de mediació ja s'ha reunit amb veïns, entitats i altres agents abans de crear espais perquè els diversos implicats es trobin per buscar punts en comú.

Maria Ángeles Palacios, veïna de la plaça de Barcelona i membre de Veïns Centre, lamenta que s'organitzin 300 actes en cinc dies de Festa Major i considera que s'hi gasta massa diners. Palacios assegura que el concert de la celebració de l'aniversari de l'esplai Sarau es va allargar fins a tres quarts de dues a la plaça de Barcelona, quan l'horari de finalització era a la una de la matinada. Palacios afegeix que el parc de Ramon Barnils és una zona conflictiva perquè acumula molts actes al llarg de l'any, la qual cosa molesta els veïns de la zona.

La tinenta d'alcalde Cultura, Carmela Fortuny, defensa la programació de la Festa Major i remarca que té un cost inferior a la de l'any passat.

La Floresta
Maria Àngels Quadras diu que Ramon Piqué ha estat un gran president del consell de barri de la Floresta i que se'l trobarà a faltar. Quadras afegeix que no s'ha de treure dels programes de les festes majors les misses.

Queixes pel manteniment del Leonardo da Vinci
Eva Fernández demana que s'analitzi bé la situació de tots els centres educatius de Sant Cugat per evitar que es reprodueixin els 'cursos bolet'. Fernández diu que està 'impressionada' pel 'desastre' del manteniment de l'institut Leonardo da Vinci.

Conesa li respon que s'inverteix en centres de primària i inferiors, però que no tenen competència en el manteniment de centres de secundària. L'alcaldessa afegeix que l'Ajuntament ha invertit 800.000 euros perquè la Generalitat acceleri la construcció del futur institut Leonardo da Vinci.

Can Barata
Eduardo Ruiz pregunta pel transport i l'aigua de Can Barata. La tinenta d'alcalde Cristina Paraira diu que s'avança en la connexió amb l'aigua i en el projecte per millorar el transport a Can Barata, que seria a demanda.

Torre Negra
El senyor Bartual demana al tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, que aclareixi un canvi urbanístic a Torre Negra aprovat al ple i la situació de diversos indrets.

Mas Gener
Federico López pregunta sobre la situació de Mas Gener i les pantalles acústiques, que es debaten a Madrid. López diu que se sent trist per veure partits que no serveixen per millorar la societat. López assegura que no s'ha fet res per millorar el barri en aspectes com les torres elèctriques.

L'alcaldessa diu que s'ha d'abordar el soroll de l'AP7 i remarca que els agradaria eliminar les torres elèctriques de la zona. El portaveu del PP, Álvaro Benejam, dóna la raó al veí i admet que al Congrés es va rebutjar la proposta d'ERC i del PDeCAT per millorar les pantalles acústiques. Benejam diu que es reuniran amb el subdelegat del govern espanyol a Catalunya per explicar la situació. El portaveu de Cs, Aldo Ciprian, explica que es van aconseguir 'diverses esmenes en benefici dels catalans' als pressupostos espanyols, però que van haver de renunciar a l'esmena per millorar les pantalles acústiques, tot i que es compromet a continuar treballant-hi. El tinent d'alcalde Damià Calvet diu que s'ha transmès al ministeri corresponent i al pla d'acció contra el soroll estatal la necessitat de millorar les pantalles de forma efectiva. Calvet explica que s'ha treballat amb diverses persones de Madrid per arreglar la situació.

Preu dels lloguers
La senyora Andreu expressa la preocupació per l'increment dels preus dels lloguers a Sant Cugat.

L'alcaldessa diu que el Vallès Occidental ha demanat a la Generalitat que acceleri la implantació de l'índex de preus de lloguer perquè Sant Cugat el pugui fer servir per beneficiar aquells propietaris que s'ajustin a uns preus raonables.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.