El TC sentencia que el departament de Raül Romeva no es pot denominar d''Afers Exteriors'


  • Comparteix:

Seu del Tribunal Constitucional / Foto: ACN

Seu del Tribunal Constitucional / Foto: ACN

El Tribunal Constitucional (TC) ha estimat parcialment el conflicte de competències presentat pel govern espanyol contra els decrets de 'creació, denominació i àmbit de competències' del departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, i ha sentenciat que no es pot denominar d''Afers Exteriors', han avançat fonts del tribunal. La Generalitat ja va introduir un canvi semàntic per evitar aquest possible conflicte quan va rebatejar el departament que encapçala el santcugatenc Raül Romeva, inicialment creat com departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.

La resolució, aprovada per unanimitat, justifica l'anul·lació del terme 'Afers Exteriors' perquè 'reprodueix de forma mimètica la de l’Estat', fet que 'pot donar lloc a confusió i interferir en la direcció i execució de la política exterior espanyola'. D'altra banda, avala l'acció exterior de la Generalitat sempre que 'no incideixi en la política de l'Estat'.

La sentència ha estat redactada pel magistrat Santiago Martínez-Vares i té el vot concurrent del magistrat Juan Antonio Xiol, que està d’acord amb la resolució però no amb tota l’argumentació jurídica.

Els magistrats han resolt el conflicte de competència presentat pel govern del PP contra els articles 1.1 i 3.3, apartats 1 i 2 del decret de 'creació, denominació i àmbit de competències' del departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat. Els magistrats desestimen el conflicte de competències per a la resta de qüestions.

La reacció de Romeva
El conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, ha refermat que continuarà fent acció exterior. Segons Romeva, l'alt tribunal 's'agafa a una qüestió purament estètica' i considera que les competències del departament són 'plenament efectives'. De fet, quan el TC va admetre a tràmit el recurs del govern espanyol, l'executiu català ja va canviar el nom de la conselleria.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.