El cas Ponsatí: així l'explicava la nova consellera a Cugat.cat


  • Comparteix:

Meritxell Ruiz i Clara Ponsatí en el traspàs de la cartera d'Ensenyament / Foto: ACN

Meritxell Ruiz i Clara Ponsatí en el traspàs de la cartera d'Ensenyament / Foto: ACN

La nova consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, va protagonitzar al 2013 una polèmica quan va denunciar que el govern espanyol no li va renovar la Càtedra Príncep d’Astúries pel seu compromís amb el procés. En una entrevista a Cugat.cat, Ponsatí va explicar que es tractava d'un cas de censura a causa de les seves manifestacions públiques a favor del dret a decidir. Ara Ponsatí, que ha viscut a Sant Cugat, s'incorpora al govern arran de la remodelació que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha concretat per encarar l'etapa final fins a l'1-O, després del 'pas al costat' dels ja exconsellers Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruiz.

ESCOLTA-HO

Ponsatí ha estat professora a universitats com Georgetown, Minnesota, Toronto i Saint Andrews, a més de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. Els seus camps de recerca han estat la teoria de jocs, la negociació i la resolució de conflictes. També va dirigir el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) entre el 2006 i el 2012, i ha publicat articles acadèmics i llibres sobre economia.

Políticament, la nova consellera d'Ensenyament és independent, tot i que ha estat membre del Secretariat Nacional de l'ANC des del maig del 2016, càrrec al qual es va presentar com a candidata santcugatenca i al qual ha renunciat un cop s'ha anunciat la seva entrada al govern. A les últimes eleccions al Parlament va ser suplent a la llista de Barcelona de Junts pel Sí (JxSí).

La polèmica de Georgetown
L'abril del 2013, Ponsatí va denunciar que el govern espanyol va impedir la renovació de la seva càtedra a la universitat nord-americana de Georgetown per la seva intervenció al reportatge 'Stop l'espoli' de la Fundació Catdem i unes declaracions a la cadena de televisió Al-Jazeera a favor d'una consulta sobre la independència.

Dies més tard l'exministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, va defensar la no renovació de la càtedra a Ponsatí. 'No crec que una càtedra que porta el nom del principat d’Astúries hagi de servir de base per encoratjar processos secessionistes contraris a la Constitució, i mentre jo sigui ministre, això no passarà a cap ambaixada espanyola', va afirmar l'exministre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.