Adhesions santcugatenques al manifest contra l'1-O impulsat per membres de CatComú


  • Comparteix:

Moment de la reunió de la coordinadora nacional de CatComú / Foto: ACN

Moment de la reunió de la coordinadora nacional de CatComú / Foto: ACN

Almenys set santcugatencs s'han sumat al manifest contra el referèndum de l'1 d'Octubre que ha impulsat un grup de persones vinculades a Catalunya en Comú (CatComú). El text, que aplega més de 200 adhesions, demana 'no participar ni cridar a la participació', ja que 'no és el referèndum democràtic i efectiu que reclamen les tres quartes parts de la societat catalana'. Entre els santcugatencs signants hi ha Jordi Casas, Jon Arrizabalaga, Jaume Rodríguez, Pau Alonso, Javier Pérez, Lídia Giral i Mariano Aragón.

El manifest es va presentar durant la reunió que la coordinadora nacional de CatComú va celebrar el cap de setmana passat per fixar el seu posicionament davant la consulta. Finalment no es va posar a votació perquè els seus impulsors compartien els principals aspectes del text aprovat, que fixa que l'1-O és una mobilització i no un referèndum vinculant, però ajorna el debat sobre si fer una crida a la participació.

Ara l'han fet públic amb la intenció de mostrar la pluralitat de visions a CatComú i incidir en el debat pendent, com ha destacat Jordi Casas.

Jordi Casas

Volem donar a conèixer la pluralitat de CatComú on hi ha gent que creu que no es pot participar en el referèndum i incidir en el debat sobre les característiques de la mobilització.


Entre els signants destaquen membres com Marc Bertomeu (Podem), Eulàlia Vintró (ICV) i els exdiputats Joan Boada i Josep Lluís López Bulla, entre d'altres.

El manifest
Segons el document, la consulta no compleix amb les condicions de l'Assemblea Constituent d'un País en Comú perquè 'no és efectiu, no interpel·la la pluralitat de la societat catalana i no té reconeixements internacionals ni garanties democràtiques'. Recorden que aquestes són les condicions que van establir els comuns per donar suport a la consulta i constaten que l'1-O, 'tal com va passar el 9-N', 'no reuneix cap d'aquestes condicions'.

També apunta que Catalunya en Comú defensa els drets d'aquelles persones que se sentin cridades a participar en el referèndum 'sense tolerar cap mesura de força' del govern del PP per impedir-ho, però afegeix que, 'amb la mateixa coherència', no pot cridar a la participació ni participar 'en una consulta que pretén ser un referèndum sense complir cap de les condicions del que hauria de ser el referèndum democràtic i efectiu que es necessita'. Així ho ha defensat també Jordi Casas.

Jordi Casas

A un referèndum que no és tal no es pot donar suport i cridar a la participació és una manera de legitimar-lo.


Afirmen també que no només no poden 'avalar' la convocatòria i celebració d'aquesta consulta, sinó tampoc de 'cap mobilització substitutòria', ja que això 'degrada el significat d'un instrument democràtic pensat per resoldre problemes donant la veu i el vot a tota la ciutadania'.

Defensen també que el referèndum que volen 'no forma part del conflicte sinó de la solució' i reivindiquen que ha d'estar dirigit al conjunt de la ciutadania per decidir el futur de Catalunya, 'que no passa exclusivament pel 'sí' o el 'no' a la independència'.

Asseguren que el referèndum anunciat pel govern 'no té el reconeixement internacional perquè no reuneix les condicions per a la seva homologació democràtica' per la Comissió de Venècia. A més, diuen que 'tampoc té el reconeixement nacional' ja que entenen que el Pacte Nacional pel Referèndum 'no l'avala ni el reconeix com a tal'.

El text afirma que 'tampoc no pot ser un referèndum efectiu de resultat vinculant' en la mesura que 'no interpel·la tota la societat' i la seva pluralitat de posicionaments i el redueix a una 'proposa unilateral dirigida als votants d'una majoria de govern'.

En el darrer punt, recorden que la proposta dels comuns no només aposta per un referèndum 'efectiu', sinó també per l'assoliment d'un estat plurinacional sustentat en la fraternitat dels pobles i en la capacitat de generar aliances i teixir complicitats amb les forces polítiques d'arreu de l'Estat i d'Europa.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.