Conesa demana a la Fiscalia que no judicialitzi la Policia Local


  • Comparteix:

Conesa en el moment de la signatura del document / Foto: Twitter Mercè Conesa

Conesa en el moment de la signatura del document / Foto: Twitter Mercè Conesa

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha enviat un escrit a la Fiscalia provincial de Barcelona en què li demana que deixi sense efecte la instrucció adreçada a les policies locals que els atorga funcions de policia judicial. L'escrit, a proposta de l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), remarca la 'irregularitat de la seva instrucció', ja que s'atribueixen als cossos de seguretat locals 'funcions que no els corresponen'. Tots els grups, tret de Cs i el PP, han ratificat al ple l'escrit enviat per l'alcaldessa.

ESCOLTA-HO

Conesa insisteix que 'l'ordre de la Fiscalia va en contra d'una sèrie d'acords que es van prendre a àmbit estatal amb relació a les policies locals, que especificava que no actuarien com a policia judicial si no fos en ocasions molt i molt concretes i específiques'. En aquest sentit, l'alcaldessa ha remarcat que no entén 'que ara es doni aquesta funció' i ha reivindicat el paper de la policia local als municipis.

Mercè Conesa

Com a alcaldes i alcaldesses reivindiquem que la policia local el primer que han de fer és garantir l'ordre públic i la seguretat ciutadana de la seva població. Tenim moltes tasques a fer a les nostres viles i ciutats com per tenir destinada la policia local en aquest moment a retirar pancartes i a retirar la veu a la ciutadania.


La petició de Conesa arriba després de diverses situacions a la ciutat on la Policia Local ha hagut de seguir les instruccions de Fiscalia i no de l'Ajuntament, en actuacions relacionades amb l'1-O, anul·lat pel Tribunal Constitucional (TC).

El debat al ple
La ratificació de l'escrit ha entrat al ple per via d'urgència. La CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i el PSC han fet suport a l'alcaldessa. Els cupaires troben 'inapropiat' usar les forces de l'ordre com 'una lluita política' i asseguren que la Fiscalia s'ha excedit en les seves funcions. Els republicans sostenen que el ministeri fiscal ha vulnerat la competència pròpia de l'Ajuntament en matèria de seguretat donant ordres directes a la policia municipal. Els ecosocialistes han afirmat que 'estan pel dret a decidir' i que 'treballaran per trobar el diàleg'. El PSC també ha fet costat a l'alcaldessa després de l'explicació del secretari sobre l'escrit a Fiscalia de Conesa, dient que no té indicis delictius en ser 'una observació'.

Cs ha apel·lat a la llei i ha advertit Conesa que si no s'hi sotmet haurà de donar explicacions a la ciutadania. El PP, davant les crítiques d'ERC-MES per la retirada de pancartes del seu partit, ha aprofitat per recordar 'la trentena' de vegades que s'ha despenjat la bandera espanyola de la seu dels populars.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.