Vistiplau al manifest de l'alcaldessa de suport a l'1-O, malgrat l'advertiment del secretari de la seva il·legalitat


  • Comparteix:

El ple té lloc el tercer dilluns de cada mes

El ple té lloc el tercer dilluns de cada mes

El ple d'aquest dilluns ha ratificat el manifest d'alcaldia de suport al referèndum de l'1 d'octubre, malgrat l'advertiment del secretari municipal de la il·legalitat de la consulta per part del Tribunal Constitucional (TC), que podria suposar sancions penals per a aquells que hi donin suport. Cs, el PSC, el PP han rebutjat el manifest de l'alcaldessa i PDeCAT-Demòcrates, la CUP-PC, ERC-MES i el regidor no adscrit hi han votat a favor. ICV-EUiA s'ha abstingut.

ESCOLTA-HO

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha agraït el suport rebut i ha refermat que les seves accions tenen per objectiu 'la defensa dels drets de tothom'. Ho ha dit dirigint-se a la regidora de Cs Munia Fernández-Jordán.

Mercè Conesa

Per defensar els meus drets, també he de defensar els de les persones que tinc davant.


Conesa també ha fet un agraïment al portaveu del PSC, Pere Soler, soci de govern, i ha demanat 'que es deixi de pressionar els alcaldes socialistes perquè defensin els drets que ells vulguin'. El socialista, tinent d'alcalde d'Ocupació i Polítiques Comarcals, ha refermat el seu suport a l'alcaldessa i la vigència del pacte de govern amb el PDeCAT-Demòcrates. No obstant això, Soler ha reiterat que el referèndum no té garanties legals.

Pere Soler

El que surti l'1 d'octubre no pot ser mai vinculant. No tindrà garanties democràtiques.


Des de la CUP-PC, la portaveu Núria Gibert ha lamentat les accions de l'Estat espanyol per aturar el referèndum, en referència als advertiments a mitjans de comunicació perquè no facin publicitat al respecte o de la incautació de plaques d'impremta per imprimir cartells. Gibert s'ha dirigit als partits contraris a l'1-O, anul·lat pel TC, perquè el defensin.

Núria Gibert

Hi ha molta gent que vol votar 'no' i que espera arguments polítics.


És un punt de vista no compartit per Cs. La regidora del partit taronja Munia Fernández-Jordán ha lamentat que la inclusió del debat en l'ordre del dia s'hagi fet de forma urgent, cosa que no els ha permès preparar-se una argumentació. Fernández-Jordán ha acusat el govern local de no comptar amb l'oposició.

M. Fernández-Jordán

El posicionament no compta. Tots tenim dret a vetllar pel que diuen els ciutadans.


La portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, ha celebrat el compromís de l'alcaldessa amb el referèndum, el qual considera 'legítim'.

Mireia Ingla

Conesa no està sola, té el suport i compromís de la majoria de ciutadans i de la majoria dels regidors del ple.


Els dos regidors d'ICV-EUiA s'han abstingut i no han emès cap posicionament fins al següent punt. El portaveu ecosocialista, Ramon Gutiérrez, ha recordat que la seva agrupació cridarà a la participació de la votació, la qual ha posat en valor tot i no considerar-la 'la que necessita Catalunya'.

Ramon Gutiérrez

Hi ha qui ens acusa d'estar callats i potser no ens escolten amb prou interès. Nosaltres estem pel referèndum, estem pel dret a decidir i malgrat que l'1-O no és el referèndum que Catalunya es mereix, hi participarem.


Un dels aspectes més discutits d'aquest punt ha estat que aquest s'hagi incorporat de forma 'urgent' a l'ordre del dia del ple. El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ho ha criticat.

Álvaro Benejam

Entenem que la manera de procedir s'assimila molt a allò què va succeir al Parlament amb la llei del Referèndum i la llei de transitorietat jurídica; al marge de la llei del parlament. S'ha introduït amb el ple ja començat, limitant els nostres drets i sense donar-nos dret a llegir la documentació.


L'alcaldessa va signar el 7 de setembre passat un document de suport al referèndum i es va comprometre a complir les previsions de la llei aprovada pel Parlament, invalidada després pel TC.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.