El nou Estatut i la Constitució europea centren els discursos dels partits polítics en l'Onze de Setembre


  • Comparteix:

Tots els partits, excepte el PP, han fet l'ofrena a Rafael de Casanova

Tots els partits, excepte el PP, han fet l'ofrena a Rafael de Casanova

La importància del nou Estatut pel futur de Catalunya i l'encaix del nostre país a la Constitució europea han centrat els discursos dels partits polítics durant l'ofrena floral al monument de Rafael de Casanova. Tots els grups del consistori han fet el seu homenatge, a excepció del PP, que només ha participat en l'ofrena institucional i no ha fet cap acte de partit.

Des de Convergència i Unió, el president de l'agrupació local, Ramon Bonastre, ha afirmat que el nou Estatut ha de ser una eina per dotar de més llibertat el país, i s'ha mostrat crític amb una Constitució europea que no reconeix els drets dels catalans.

Ramon Bonastre

El nou Estatut ens ha de permetre superar la situació actual, amb més llibertat i millor finançament. Sí a Europa, però no a una Constitució que no reconeix els nostres drets.


Bonastre ha criticat al PP per no participar als actes de la Diada, i al PSC per mostrar-se a favor d'una Constitució europea que no reconeix els drets dels catalans.

El portaveu del PSC, Jordi Menéndez, ha dit que CiU té un 'gran embolic' sobre la Constitució europea, i ha afegit que, malgrat els seus defectes, votar-hi en contra podria perjudicar el procés de construcció europea. Sobre el nou Estatut, Menéndez ha explicat que el text ha de reconèixer els canvis que s'han produït en els últims anys a Espanya i Europa, i millorar les polítiques socials i l'Estat del benestar.

Jordi Menéndez

Espanya i Europa han canviat molt, i el nou Estatut ha de reconèixer aquests canvis, però no només en matèria cultural o lingüística, sinó també en polítiques socials.


Des d'Esquerra Republicana, el president de la secció local, Jaume Massanés, ha reivindicat un nou Estatut valent i sense complexes, que no repeteixi els 'errors' de l'actual i que serveixi de primer pas per a la plena indepèndència.

Jaume Massanés

Hem de lluitar per un nou Estatut que no sigui poruc per no caure en els errors de l'actual. Ha de ser consensuat entre tots, com un primer pas per aconseguir la independència.


Pel que fa a ICV-EA, el president local, Joan Balada, ha apostat per un Estatut que aporti les eines necessàries per adaptar el país als reptes del segle XXI, i una Constitució europea que reconegui tant els drets nacionals com els socials.

Joan Balada

El nou Estatut no ha d'estar lastrat, com l'anterior ho estava per la transició, i adaptar-se als reptes del segle XXI. I la Constitució ha de reconèixer els drets nacionals i els socials.


El PP ha estat l'únic partit que no ha organitzat un acte d'ofrena a Rafael de Casanova, i s'ha limitat a participar a l'acte institucional, per protestar contra el caràcter 'cada vegada més excloent' que, asseguren, està adoptant la Diada. La seva presidenta, Berta Rodríguez, considera que el nou Estatut ha de ser 'de tots els catalans' i no es pot elaborar al marge d'un segment de la ciutadania.

Berta Rodríguez

Si es vol fer un Estatut amb consens, s'ha de veure a què està disposat a renunciar cada partit. Perquè sinó serà un Estatut d'una part dels catalans.


Berta Rodríguez insisteix en què la reforma de l'Estatut no és una prioritat per als ciutadans, sinó una preocupació exclusiva d'alguns partits polítics, i considera que la Constitució espanyola encara és vigent, ja que en el seu moment va ser aprovada amb un ampli consens.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.