Romeva i els consellers d'ERC cessats recorren la querella de la fiscalia i l'ordre de presó de l'AN


  • Comparteix:

Romeva, en una imatge d'arxiu

Romeva, en una imatge d'arxiu

Els tres consellers cessats d'ERC, el santcugatenc Raül Romeva, Dolors Bassa i Carles Mundó, i el vicepresident destituït, Oriol Junqueras, tots empresonats des de dijous, han recorregut contra la interlocutòria d'admissió a tràmit de la querella de la Fiscalia i contra l'ordre de presó preventiva, signades per la magistrada de l'Audiència Nacional (AN) Carmen Lamela. En els recursos asseguren que s'ha vulnerat el seu dret de defensa i que la presó provisional és una mesura desproporcionada.

Els escrits de l'advocat Andreu Van den Eynde recriminen a Lamela i la fiscalia una 'deriva interpretativa' dels fets i els suposats delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics. Considera que la querella del ministeri públic fa una 'curiosa interpretació novel·lada' del que ha passat a Catalunya els dos últims anys per vincular el procés polític amb fets suposadament violents i coactius mitjançant una 'visió esbiaixada'.

De bon inici recorda que la llei i la mateixa AN l'any 2008 no preveuen que la sedició i la rebel·lió siguin delictes investigats per aquest tribunal. En aquest sentit, recorda que s'estan investigant fets, delictes i causes molt similars al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i al Tribunal Suprem (TS). Per això, considera que hi ha una clara indefensió, més quan Lamela va incloure en la causa cites a documentació que les defenses encara no tenen a les seves mans.

La vulneració del dret de defensa també es posa de manifest, segons l'advocat, en el fet que la querella de 108 pàgines de la fiscalia es va anunciar dilluns, però la seva admissió a tràmit i comunicació als investigats es va fer dimecres al matí, festivitat de Tots Sants, amb citació per al cap de menys de 24 hores.

Sobre la fiança de més de sis milions fixada per al conjunt dels investigats, l'advocat diu que s'ha fixat sense haver calculat exactament quin import seria el suposadament malversat dels consellers cessats. En aquest sentit, recorda que el delicte de malversació també està sent investigat pel TSJC i Instrucció 13 de Barcelona i encara no s'ha fixat cap xifra concreta ni s'ha demanat cap fiança. Així mateix, l'advocat recorda que el fet que uns diners estiguin pressupostats no vol dir que s'hagin gastat, i també ha lliurat un certificat de la Intervenció General de la Generalitat que assegura que no es va produir cap despesa pel referèndum que fos anul·lada pel Tribunal Constitucional (TC).

Sobre els tres possibles motius per decretar presó preventiva, l'advocat intenta desmuntar-los tots. Diu que no hi ha possibilitat de reiteració delictiva, perquè ja no són consellers i han demostrat que el govern no s'ha reunit ni ha pres cap acord des del 27 d'octubre quan, segons la fiscalia, el procés hauria 'culminat'. En el mateix sentit, no hi ha risc d'ocultació de proves, perquè ja no tenen cap càrrec i tota la documentació relativa als fets investigats ja està lliurada a les altres causes judicials obertes per aquest motiu.

Per últim, sobre el risc de fuga, l'advocat recrimina a la magistrada que no estigui individualitzat, ja que la interlocutòria de presó era conjunta per a tots els investigats. Així, recorda que tots van comparèixer voluntàriament, podrien ser candidats a les eleccions i tenen arrelament social, familiar i laboral.

Per tot això, l'advocat demana que els investigats surtin de presó i com a molt se'ls imposin altres mesures cautelars com l'entrega de passaport, la compareixença periòdica davant d'un jutjat i una fiança. També demana que es rebutgi la querella de la fiscalia i que la causa es remeti a un altre tribunal, així com que s'entregui a les defenses tota la documentació inclosa a la causa i una còpia completa en vídeo de la sessió del dijous passat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.