Gabriel Ferrater serà fill predilecte de Sant Cugat


  • Comparteix:

Gabriel Ferrater serà, a títol pòstum, fill predilecte de Sant Cugat, una distinció que ratificarà el ple municipal en sessió extraordinària el 29 de gener. Ho ha anunciat aquest dijous la tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, a la presentació de l'Associació Gabriel Ferrater, una entitat que també vol que se li atorgui la Creu de Sant Jordi al poeta, estendre el premi de poesia que porta el seu nom arreu del país i declarar Any Ferrater el 2022.

Com a fill predilecte, Ferrater se suma a una llista on figuren els noms de Joan Fàbregas, Joan Llamas, Pere Grau, Joan Tortosa, Pilar Gefaell, els membres de la Penya Regalèssia i Rudolf Häsler. Precisament, el ple extraordinari també servirà per oficialitzar la distinció a Häsler.

La nova entitat santcugatenca reivindica que Ferrater (Reus, 1922 - Sant Cugat, 1972) és un poeta 'poc reconegut' i 'una mica oblidat', malgrat que la seva obra va suposar 'un trencament en la poesia catalana del segle XX'. Altres objectius de l'associació són editar les seves obres completes i la primera biografia en català de Ferrater, promoure la difusió de la seva obra als instituts i universitats i crear una exposició permanent de l’autor a Sant Cugat.

La tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, ha explicat que l'Ajuntament veu amb bons ulls les propostes que ha fet fins ara l'associació.

Carmela Fortuny

La ciutat sempre ha d'estar en deute amb els seus genis, com és Gabriel Ferrater. L'associació està proposant iniciatives molt interessants. S'ha d'analitzar la seva viabilitat tècnica i pressupostària però la voluntat és tirar-les endavant.


L'Associació Gabriel Ferrater es va constituir formalment a finals de l'any passat i actualment té una junta de sis membres, presidida per Joan Tres. El vocal de l’entitat Miquel Santaeulàlia explica que volen donar continuïtat i ampliar la tasca que havia fet fins ara la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater.

Miquel Santaeulàlia

Volem aprofitar el fil de la Comissió Ciutadana i treballar a fons la figura de Gabriel Ferrater per donar-li molta més difusió.


L'homenatge d'aquest dijous s'ha fet a la llibreria El Siglo. Hi han participat els poetes Lluís Calvo, Eduard Sanahuja i Maria Dolors Coll, l'amic personal de Ferrater Paco Soler, el filòleg Enric Sullà i el músic Joan Artigas.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.