El monòlit de Delphi es trasllada al carrer per recordar el llegat industrial de Sant Cugat


Temes relacionats

La planta d'AMTA, l'antiga Delphi, estarà a punt per operar a la primavera i s'espera que hi treballin 300 persones a finals d'any (11/gen/17)


  • Comparteix:

Un grup de treballadors de l'antiga Delphi i l'Ajuntament han traslladat el monument commemoratiu del cinquantè aniversari de la fàbrica a la placeta que hi ha a la cantonada entre la Rambla del Torrent d'en Xandri i el carrer d'Orient, just davant la planta, per recordar als santcugatencs el llegat industrial de la ciutat. L'escultura, que fins ara es trobava dins les instal·lacions, vol ser un homenatge a la mateixa fàbrica i a les generacions de santcugatencs que hi han treballat els 57 anys que ha estat en funcionament.

Un dels impulsors de la iniciativa és l'historiador Jordi Casas, que també va ser treballador de Delphi. Casas ha destacat la importància de reivindicar una empresa important per a la ciutat on han passat més de 6.000 treballadors i que 'va suposar, d'alguna manera, l'origen del barri de Sant Francesc i de la carretera de Cerdanyola'.

Jordi Casas

És bo que una ciutat no perdi la seva memòria històrica i recordar els elements del teixit industrial que han permès donar feina a molta gent i per tant que moltes famílies de Sant Cugat i també del voltant poguessin viure dignament durant molts anys.


El monòlit és obra de l'escultor i extreballador de la fàbrica Xavier Moreras, que ha adaptat la peça superior per posar-hi l'any de tancament de Delphi. Amb l'escultura Moreras ha volgut simbolitzar les diferents etapes de la vida de la fàbrica.

Xavier Moreras

Els encaixos entre èpoques i anys són difícils. Aquí s'assenten els blocs uns sobre els altres d'una forma relativament estable. Però si no hi hagués una barra i un fil conductor, que és la voluntat de tirar aquesta empresa endavant, els blocs no s'aguantarien.


Al bloc inferior de l'escultura, hi ha el nom dels tres fundadors de la fàbrica; Pintó, Cerdà i Recasens. La segona peça està dedicada als homes i les dones que hi han treballat i el bloc central és en record dels proveïdors i els clients, sense els quals una indústria no pot progressar. Finalment, la quarta peça té inscrits els noms dels productes que s'han fabricat a Delphi i la cinquena i última llueix la inscripció de l'any de fundació i del tancament de l'empresa amb dues mans que simbolitzen el futur.

L'actuació forma part del ventall d'accions que un grup d'extreballadors, el Grup d'Estudis Locals i l'Ajuntament estan duent a terme per preservar el patrimoni de la fàbrica, com l'arxiu històric de l'empresa i algunes peces produïdes a la factoria santcugatenca.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.