Els rapers Valtonyc, Hasél i Elgio reben el suport del ple amb una crida a la llibertat d'expressió


Temes relacionats

El regidor d'ERC-MES Èric Gómez estripa una foto de Felip VI durant el ple municipal d'aquest dilluns (19/mar/18)


  • Comparteix:

Valtònyc, Pablo Hasél i Elgio, en una taula rodona al casal Can Capablanca de Sabadell / Foto: ACN

Valtònyc, Pablo Hasél i Elgio, en una taula rodona al casal Can Capablanca de Sabadell / Foto: ACN

El ple municipal ha mostrat el seu suport als cantants de rap Valtonyc, Pablo Hásel i Elgio condemnats a presó per injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme, calúmnies i amenaces per les lletres de les seves cançons. Ha estat a través d'una moció original de la CUP-PC a la qual s'han sumat el PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES, ICV-EUiA i el PSC. Aquests grups s'han mostrat preocupats per 'la deriva autoritària' de l'Estat espanyol que amb la modificació del Codi Penal habilita l'extensió del delicte d'enaltiment del terrorisme i d'injúries al Rei a casos com els dels rapers. El debat ha portat el PP i Cs a carregar contra la presentació de la moció i a lamentar que aquests cantants reprodueixin missatges que, consideren, atempten contra la integritat física i moral de les persones.

ESCOLTA-HO

El text també insta el govern espanyol i les corts espanyoles a derogar la Llei de Seguretat Ciutadana i l'última reforma del Codi Penal per 'garantir el ple exercici de la llibertat d'expressió', especialment en les expressions artístiques. Tot i que la moció no és de competència municipal, la CUP-PC, com a ideòloga del text, considera que és necessari indignar-se, i més en el context polític actual amb 'un govern a l'exili, un govern a la presó i refugiats'.

Ignasi Bea

Cal que ho diguem perquè si no correm el risc d'immunitzar-nos. Aquests mocions són necessàries. La repressió s'ha aturar.


ERC-MES, que ha esmenat el text, ha condemnat que a l'Estat espanyol no es puguin exposar idees lliurement i ha citat capítols com el dels represaliats de l''Operación Garzón'. El regidor d'ERC-MES, Èric Gómez, ha estat protagonista del punt amb el trencament d'una fotografia del Rei Felip VI. Una acció que arriba després que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) hagi donat la raó recentment als dos joves que van cremar fotos del Rei a Girona el 2007.

Èric Gómez

El que molesta a l'Estat espanyol és la llibertat d'expressió. Trencar el retrat del Rei és llibertat d'expressió.


El PP i Cs han criticat durament la moció i han aprofitat per reproduir passatges de lletres de cançons dels rapers citats. El regidor taronja Sergio Blázquez ha reprovat la doble vara de mesurar dels grups proposants i els ha fet responsables de donar vida al relat 'de com de dolenta és Espanya'. El portaveu del PP, Álvaro Benejam, s'ha mostrat indignat i sorprès davant la impassibilitat de la resta del plenari.

Álvaro Benejam

Estic al·lucinant. Puc insultar tots els regidors del ple i si ho faig cantant, no passa res? Després el senyor Bea es queixava quan el van increpar aquí al ple.


Cs ha manifestat la seva sorpresa per la incorporació del PSC a la moció. El portaveu socialista, Pere Soler, ha recomanat al taronja que, abans de qüestionar la moció, revisi l'actitud de l'Estat espanyol quan s'ha manifestat l'extremadreta.

Pere Soler

A Alemanya si hi haguessin grups de centenars de seguidors de Hitler cridant consignes a favor del nazisme estarien a presó. Aquí cada any tenim mostres de franquisme.


La moció també vol donar suport a iniciatives d'artistes, músics i ciutadans que defensin la llibertat d'expressió com la plataforma No Callarem.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.