34 atencions a ciutadans i 20 expedients de queixa, primer informe de Palacio com a Síndic de Greuges

El posicionament del Síndic sobre els 'presos polítics' divideix els grups municipals

Ramon Palacio, aquest dilluns a l'ajuntament / Foto: Ajuntament

Política

Publicat el 16/abr/18 per Sergio Morales

El Síndic de Greuges de Sant Cugat, Ramon Palacio, va atendre 34 ciutadans i va iniciar una vintena d'expedients de queixa durant el quart trimestre de 2017. És el primer informe que Palacio presenta des que ocupa el càrrec i on subratlla que l'atenció de l'Ajuntament i l'EMD sobre les queixes és 'bona', tot i que reclama que es resolgui d'una forma més àgil. El Síndic ha defensat aquesta memòria aquest dilluns en una sessió plenària extraordinària.

Escolta-ho

La documentació presentada per Palacio recull actuacions entre l'1 d'octubre i el 31 de desembre de l'any passat. De les 34 atencions 31 han estat noves, mentre que les restants són expedients en tràmit i pendents de resolució. 11 de les atencions han estat en qualitat de consulta, informació i assessorament, que han derivat en un redireccionament a organismes com l'Oficina Municipal d'Informació Ciutadana (OMIC) o al Servei de Mediació municipal.

Dels 20 expedients de queixa, 7 han quedat desestimats. Els admesos abordaben qüestions com el Medi Ambient (4 expedients), Urbanisme (2), Serveis Socials (2), Via pública (1), Educació (1), Administració (1) i Participació Ciutadana (1). El Síndic ha posat en valor la resposta de l'Ajuntament i l'EMD, però ha reclamat més celeritat a l'hora de donar solució a les peticions.

Ramon Palacio

Cal millorar els terminis de resposta cap al ciutadà i també els terminis del Síndic.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Es tracta d'uns deures que l'equip de govern ja ha assumit i que es tindran en compte per millorar l'atenció. L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha encoratjat Palacio a treballar pels drets i llibertats dels ciutadans.

Mercè Conesa

Encoratjo el Síndic a continuar treballant pels drets humans, pels drets i llibertats.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La majoria de les atencions s'han realitzat de forma presencial, però el Síndic ha subratllat la feina que s'està fent des de la seva oficina per obrir la tasca a través de canals informàtics.

Palacio contra les resolucions del jutge Llarena
Cs, el PSC i el PP han criticat que Palacio s'hagi posionat contra l'empresonament dels 'presos polítics' i li han reclamat neutralitat en aquest sentit per mantenir la seva confiança. Els portaveus d'aquests grups, Aldo Ciprian, Pere Soler i Álvaro Benejam, consideren que el Síndic ha de treballar per a tota la ciutadania.

Ciprian/Soler/Benejam

Limiti's a fer la seva feina i no doni opinions esterils. / Abstingui's de tot allò que no formi part d'alló que diu la sindicatura. / Actuï amb imparcialitat, neutralitat i independència.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Es tracta d'un posicionament que ha topat amb el dels grups independentistes. Des del PDeCAT-Demòcrates, CUP-PC i ERC-MES s'ha subratllat que la tasca del Síndic es fonamenta en la defensa de les llibertats i dels drets humans. Ho han verbalitzat Carmela Fortuny, Núria Gibert i Mireia Ingla.

Fortuny/Gibert/Ingla

El Síndic defensa els drets fonamentals dels veïns de Sant Cugat, com en Raül Romeva. / Davant les vulneracions de dret, el silenci també és posicionar-se. / Li agraïm el suport a la ciutadania que ha vist vulnerats els seus drets.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El Síndic de Greuges va qualificar d''abús' les resolucions del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i va alertar d'una 'involució democràtica' per part de l'Estat espanyol.