Sant Cugat disposarà d'un Atles de Sostenibilitat Urbana

Es tracta d'una iniciativa impulsada per la Diputació en favor de les polítiques mediambientals


  • Comparteix:

Mercè Conesa i Jaume Massó / Foto: Diputació

Mercè Conesa i Jaume Massó / Foto: Diputació

Sant Cugat, Berga, Esplugues de Llobregat i Sabadell disposaran d'un Atles de Sostenibilitat Urbana per ajudar els ajuntaments a prendre les decisions adequades i impulsar polítiques públiques per millorar l'eficiència energètica i reduir la contaminació. Es tracta d'una prova pilot de la Diputació de Barcelona que en el futur l'ens estendrà a la resta de municipis de la demarcació. Els atles, dissenyats per l'Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya (ICGC), compten amb mapes temàtics que donen informació detallada sobre el comportament energètic dels polígons industrials, el tèrmic, la contaminació lumínica, el potencial fotovoltaic i el verd urbà de les ciutats. El material es pot consultar a la pàgina web de l'ICGC, així com reutilitzar-lo per crear i difondre mapes online 2D i 3D.

La iniciativa l'han presentat aquest dilluns la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el director de l'ICGC, Jaume Massó. L'exalcaldessa ha posat en valor que les dades analitzades es converteixen en dades obertes, fet que permetrà 'que els tècnics i polítics dels ajuntaments puguin prendre les decisions adequades, sempre amb la voluntat d'impulsar unes millors polítiques que permetin augmentar la qualitat de vida dels ciutadans'. Són declaracions extretes del web de la Diputació.

Mercè Conesa

Que els tècnics i els polítics puguin prendre decisions adequades. També cal que els ciutadans puguin accedir a aquestes dades.


A més, també ha explicat que l'objectiu és estendre la iniciativa a d'altres municipis de la demarcació. Amb tot, ha indicat que van escollir aquestes quatre poblacions pilots que estan marcades per la seva singularitat. Sabadell pel seu pes industrial, una d'un entorn més allunyat de l'àrea Metropolitana, com Berga; i dues ciutats amb perspectiva més residencial, com Esplugues de Llobregat i Sant Cugat.

Els mapes de l'Atles
Els mapes que conformen aquests Atles analitzen diferents aspectes com l'eficiència energètica dels polígons industrials i les pèrdues d'energia que es poden produir a través de les cobertes de les construccions o el comportament tèrmic de la ciutat, que revela quines zones del municipi estan més exposades a situacions d'onades de calor i quins materials són els més útils per mitigar aquests fenòmens.

A banda, aporten indicadors al voltant de la contaminació lumínica, que proporcionen informació sobre el desaprofitament de la llum, la sobreiluminació i els tipus d'enllumenat; sobre el potencial fotovoltaic, que revela quines són les cobertes més òptimes per instal·lar plaques; o el verd urbà, que mostra les zones amb més i amb menys vegetació perquè els ajuntaments puguin planificar més fàcilment la seva coberta vegetal.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.