La fiscalia d'Escòcia acusa Ponsatí de 'conspiració' i 'traïció' per executar l'euroordre


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de Clara Ponsatí / Foto: ACN

Imatge d'arxiu de Clara Ponsatí / Foto: ACN

La fiscalia d'Escòcia acusarà l'exconsellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, de 'conspiració per alterar la constitució amb mitjans criminals' i 'traïció' per executar l'euroordre contra ella, han confirmat fonts de la defensa a l'ACN. Els dos crims són els que la 'Crown Office' escocesa considera equiparables al delicte espanyol de 'rebel·lió', i els que defensarà durant el judici per l'extradició, que està previst que comenci el 30 de juliol. Aquest dijous, la defensa de Ponsatí i la fiscalia han anat als jutjats d'Edimburg per una última vista preliminar del cas. Segons han indicat des de la defensa, Ponsatí considera 'surrealista' l'acusació de traïció i els seus advocats defensaran que no se l'ha d'extradir perquè la justícia espanyola 'criminalitza les opinions i els vots dels diputats'.

La fiscalia escocesa va notificar dilluns als advocats de Ponsatí que utilitzaria els càrrecs de conspiració i traïció per intentar extradir l'exconsellera. Uns càrrecs que, segons indiquen des de la defensa, impliquen prevaricació, una desobediència constant i 'imprudent' de les ordres judicials i una mobilització massiva de la ciutadania.

La defensa de Ponsatí, liderada per l'advocat Aamer Anwar, assegura que si la primera ministra escocesa hagués organitzat un referèndum i el govern britànic hagués enviat 15.000 agents de policia per 'atacar votants', hagués empresonat mig govern i forçat l'altre mig a l'exili, 'hi hagués hagut una condemna global'. I això, remarca, 'és el que va passar a Catalunya'.

Segons els advocats, Ponsatí no ha de ser retornada a l'Estat espanyol perquè les autoritats judicials 'criminalitzen les opinions i els vots dels diputats i els ministres en l'exercici del seu deure' i posen en perill 'l'estat de dret'. Per a la defensa, la doble criminalitat 'no es compleix' a Escòcia i equiparar la rebel·lió espanyola a la traïció o conspiració britàniques és 'surrealista'.

D'acord amb la defensa, l'euroordre contra Ponsatí viola també el 'principi de proporcionalitat' perquè l'exconsellera podria passar 33 anys a la presó si fos condemnada. Els advocats argumentaran que Ponsatí no va tenir cap rol en les 'manifestacions espontànies' de l'1-O, que defensaran que van ser un exercici del dret a la lliure associació que no es pot considerar violència.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.