El Suprem confirma les suspensions com a diputats de Romeva, Junqueras, Turull, Rull i Sànchez


Temes relacionats

El Parlament retira el sou a Romeva i la resta de diputats suspesos per Llarena (24/jul/18)

Torrent vol respondre Llarena amb 'consens' davant l'ordre de suspensió dels sis diputats independentistes (15/jul/18)


  • Comparteix:

Raül Romeva en una imatge d'arxiu / Foto: ACN

Raül Romeva en una imatge d'arxiu / Foto: ACN

La sala d'apel·lacions del Tribunal Suprem (TS) ha desestimat els recursos presentats per les defenses d'Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i del santcugatenc Raül Romeva i manté, així, la suspensió de funcions públiques de tots cinc dictada pel jutge, el santcugatenc Pablo Llarena. El magistrat instructor els va suspendre com a diputats en base a l'article 384 bis, una vegada la interlocutòria de processament per rebel·lió era ferma i tenien decretada la presó provisional. Els advocats van recórrer la decisió perquè consideraven que el terme 'individus rebels' no es podia aplicar a ells sinó que hi havia resolucions del Tribunal Constitucional (TC) que ho aplicava per a membres de bandes armades o terroristes. Segons la sala, i estudiada la doctrina del TC, el concepte no es pot aplicar només a delictes comesos per bandes armades. Els magistrats que revisen les decisions de Llarena apunten que la suspensió no és 'discrecional' sinó que està prevista en la llei.

Els tres magistrats que integren la sala d'apel·lacions han rebutjat els recursos i mantenen que tots cinc han de continuar suspesos de les seves funcions, una situació que també afecta l'expresident Carles Puigdemont. De moment, ni el Parlament ni el govern els donen per suspesos, tot i que confirmen que han deixat de cobrar com a diputats. ERC i JxCAT no es posen d'acord sobre com cal procedir amb els diputats suspesos per Pablo Llarena i el Parlament afrontarà aquest debat amb el primer ple d'octubre.

La defensa de Romeva i Junqueras també demana la recusació dels magistrats que jutjaran la causa del procés
L'advocat de Romeva i Junqueras, Andreu Van den Eynde, també ha presentat un escrit de recusació contra els quatre magistrats del TS que han de jutjar la causa del procés al·legant que ja van participar en la fase d'instrucció i, per tant, la seva 'imparcialitat' no està 'garantida'. A més, assenyala que tres d'ells van formar per de la Sala en el judici contra l'exconseller i exdiputat del PDeCAT, Francesc Homs, pel 9-N.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.