Sant Cugat estrena l'Èrica, el primer bus autònom de Catalunya


Temes relacionats

La gira del primer bus autònom de Catalunya farà parada a Sant Cugat ( 1/ago/18)


  • Comparteix:

El primer bus autònom de Catalunya, l'Èrica ha començat aquest divendres la gira pel país a Sant Cugat, on els ciutadans podran fer viatges gratuïts de demostració per la Rambla del Celler fins dimarts que ve. El vehicle sense conductor, amb capacitat per a dotze usuaris, suposarà, segons l'Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), un 'canvi radical en la manera d'utilitzar el transport públic' i ha de permetre, asseguren, una mobilitat 'més sostenible i segura'.

Es tracta de la tercera prova pilot en format de gira d'aquestes característiques d'un autobús autònom que es fa al món i de la primera a l'àmbit europeu. Durant els parlaments, el president de l'AMTU, Jordi Xena, ha qualificat la inauguració d'aquest divendres a Sant Cugat com un 'fet històric'.

Jordi Xena

És un fet històric que canviarà radicalment la manera d'entendre el transport públic i la mobilitat al nostre país. I també farà possible, al nostre entendre, que en un futur no gaire llunyà la majoria dels ciutadans optin el transport públic com a primera opció per als seus desplaçaments diaris.


El bus s'anomena Èrica, per les inicials de les paraules elèctric, revolucionari, intel·ligent, compartit i amable. Després de Sant Cugat, el vehicle continuarà la ruta per Terrassa, Sabadell, Girona, Reus, El Vendrell, Martorell i Vic. L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha assegurat que la iniciativa va en benefici de fer una ciutat 'més amable' per a les persones.

Carmela Fortuny

Benvingut sigui també aquest nou sistema de mobilitat que s'afegeix a d'altres conceptes que defenso com a alcaldessa: hem de fer ciutats amables, pensades per les persones i no pels vehicles privats.


En el mateix sentit s'ha expressat el conseller de Territori i Sostenibilitat, el santcugatenc Damià Calvet, que ha remarcat que no s'ha triat Sant Cugat com a ciutat per inaugurar l'Èrica per casualitat.

Damià Calvet

Anirà per molts més municipis, però a Sant Cugat sempre hem volgut anar una passa endavant en el concepte d''smart city' i d'innovació en la gestió quotidiana, en benefici de l'eficiència i l'economia però també de la qualitat de vida dels ciutadans.


L'aparell funcionarà des d'aquest divendres fins les vuit de la tarda. Dissabte, diumenge i dilluns el vehicle donarà servei de deu del matí a dues del migdia i de dos quarts de cinc de la tarda a les vuit i dimarts de dos quarts d'onze del matí fins dos quarts de tres del migdia.

Tant des de l'AMTU com des de la Generalitat han explicat que l'objectiu és treballar en el 'flexitransport', un servei a demanda no subjecte a horaris ni parades fixes. A més, l'Èrica també aporta beneficis en l'àmbit de la sostenibilitat, ja que és 100% elèctric i de la seguretat, gràcies al sistema GPS de gran precisió i els captors làsers que utilitza. A més, el fet que tingui intel·ligència artificial permet que el vehicle aprengui en cada viatge per decidir l'opció més segura en cada situació.

Xena, Calvet i Fortuny, acompanyats del director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, la directora general de Societat Digital, la santcugatenca Joana Barbany, i el director general de l'AMTU, Joan Prat, han fet el viatge inaugural d'aquesta gira.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.