Carmela Fortuny: [Amb un nou 1-O] 'l'Ajuntament donaria suport absolut a la voluntat de la gent'


  • Comparteix:

L'alcaldessa, Carmela Fortuny, reflexiona sobre el punt d'inflexió que ha significat 1-O. En aquesta entrevista a Cugat.cat, parla de la seva experiència personal, les conseqüències emocionals d'aquella jornada i de com ha afectat al dia a dia de l'Ajuntament, de la gestió de la ciutat i de Sant Cugat.

ESCOLTA-HO


Com va viure l'1-O?
El vaig viure amb molta emoció i també amb moments de molta tensió i por. Des de la part que em tocava com a tinenta d'alcalde, vaig intentar garantir que hi hagués una bona cohesió social i evitar problemes. En la part més personal, vaig poder anar a votar amb la meva filla de 19 anys i vaig poder veure com molts altres ciutadans de Sant Cugat van poder exercir el seu vot. Emoció i llibertat són els dos pensaments que em venen.

Quin és el compromís de Sant Cugat amb el resultat de l'1-O?
El compromís de Sant Cugat; de la seva gent, no només de les institucions o dels grups polítics, del poble; és un compromís ferm, que va ser un referèndum vàlid i del camí que ha de seguir el nostre poble. Malauradament és un compromís que ha estat trencat o el volen trencar, que està amb una justícia que no compartim i per això encara tenim més força per defensar els nostres drets.

Com ha canviat la feina de l'Ajuntament?
La feina a l'Ajuntament en el seu dia a dia és la mateixa, però personalment penso que hi ha una part de reivindicació sobiranista, d'anar junts, de defensar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats que ha canviat el dia a dia de la ciutat. Es veu en les manifestacions i la simbologia als carrers. Crec que és bonic que passin aquestes coses. Des de Sant Cugat i a Catalunya hem demostrat que som capaços de fer-ho des de la pau i la llibertat.

Com ha canviat la relació entre els grups municipals?
Ha unit les forces sobiranistes, fins i tot aquelles forces que creiem que la llibertat i el dret a decidir és un camí. No ha trencat, però s'ha distanciat la relació amb els grups polítics més unionistes. Sempre des del respecte, tot i que alguna vegada sí que s'ha faltat al respecte per part dels grups unionistes, però sense travessar línies vermelles. Reivindico que no trenquem aquestes línies vermelles.

La situació afecta la gestió de la ciutat?
La gestió de la ciutat és intensa i compta amb una maquinària de professionals i de col·laboració amb la societat civil que continua. No ha d'afectar, però afecta si es té en compte l'aplicació del 155 o el moment emocional que va suposar l'1-O. En alguna mesura sí que ha afectat, en la gestió potser no tant, però a nivell emocional ens ha afectat, també en positiu, ens ha reforçat.

De què ha servit l'1-O?
L'1-O ha servit per incrementar la identitat com a país i com a santcugatencs, i entendre que junts som imparables. Això només es pot fer des de la proximitat i la cooperació. Tot aquest procés ha mostrat com els diferents grups de la societat i polítics, i veïns a títol personal, hem estat capaços de sumar esforços per aconseguir llibertat, justícia i República.

En cas de repetir-se. Com actuaria l'Ajuntament?
Donant suport absolut a la voluntat de la gent de decidir sobre el seu futur. Sense cap mena de dubte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.