Arcadi Oliveres, Borja de Riquer i Joan B.Culla, els santcugatencs adherits a 'Som el 80%'

La plataforma impulsada per Òmnium vol agrupar els favorables al dret a decidir i contra 'la repressió'


  • Comparteix:

La presentació de la plataforma ha tingut lloc aquest dimarts a Barcelona / Foto: ACN

La presentació de la plataforma ha tingut lloc aquest dimarts a Barcelona / Foto: ACN

L'economista i activista Arcadi Oliveres i els historiadors Borja de Riquer i Joan B. Culla són els santcugatencs que s'han adherit al manifest 'Som el 80%', una plataforma impulsada per Òmnium Cultural amb l'objectiu d'agrupar personalitats favorables al dret a decidir i contra 'la repressió'. Segons el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, la iniciativa 'vol ser una expressió de la societat catalana, que és diversa i plural però no accepta la repressió com a eina de solució de conflictes'. Entre els signants del manifest hi ha polítics de diverses sensibilitats, com els exconsellers Antoni Castells i Andreu Mas-Colell, l'excoordinadora d'Iniciativa Dolors Camats, l'exlíder de Catalunya en Comú Xavier Domènech i la periodista Pilar Rahola. La plataforma també reuneix representants de la cultura, com l'actriu Clara Segura o el líder de Txarango, Alguer Miquel.

El vicepresident d'Òmnium ha apel·lat a una 'resposta àmplia de país davant d'un judici injust' i ha fet una crida a 'sumar les màximes sensibilitats' per trobar una 'solució real'. 'Convidem a totes les persones que ho vulguin, a títol individual, a afegir-se a aquest camp per la llibertat dels presos polítics i també per la solució a aquest conflicte que és polític', ha subratllat.

En aquest sentit, un dels santcugatencs que s'hi ha adherit, Arcadi Oliveres, ha explicat a Cugat.cat que la plataforma busca 'unitat' i 'consens' per reclamar 'llibertat pels presos polítics' i 'diàleg'. L'activista ha assegurat que 's'ha de reflectir' el 80% de la població catalana que 'està d'acord' amb la 'manca de llibertats i de drets humans' que ha portat la situació política.

El manifest de la plataforma 'Som el 80%' defensa dels drets i les llibertats democràtiques i fonamentals, el rebuig a 'la repressió' i 'la judicialització de la política' com a eina per resoldre els conflictes polítics i la defensa d'una solució política. Una via que, segons aquest document, 'sempre ha de passar perquè els ciutadans de Catalunya puguin decidir i exercir democràticament el seu futur polític'.

Aquesta iniciativa vol apel·lar a la majoria transversal que es va manifestar, per exemple, durant les protestes del 3 d'octubre de l'any passat contra la violència policial de l'1-O. Per ara, la plataforma reuneix un centenar de perfils polítics de sensibilitat diversa que consideren que la solució a l'actual conflicte passa perquè els catalans puguin 'decidir i exercir democràticament el seu futur polític' amb una negociació 'sincera' prèvia amb l'Estat. Amb tot, no especifica si això passa per un referèndum.


Arcadi Oliveres

Diuen que la societat catalana està dividida en meitats. Potser sí pel que fa a la independència, però pel que fa a les llibertats, els drets humans i els presos polítics, és evident que un 80% de la població hi està d'acord i aquí ho hem de reflectir.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.