Sant Cugat elimina la denominació franquista de tres carrers i feminitza set vies


Temes relacionats

L'historiador Domènec Miquel desgrana el nomenclàtor franquista que queda a Sant Cugat ( 7/jun/17)


  • Comparteix:

L'actual carrer Antoni Griera passarà a dir-se per carrer de Magarola / Foto: Google Maps

L'actual carrer Antoni Griera passarà a dir-se per carrer de Magarola / Foto: Google Maps

El ple ha donat llum verda a la proposta de la comissió tècnica del Nomenclàtor que plantejava canviar la denominació franquista dels actuals carrers Doctor Modrego, Antoni Griera i Doctor Villar, així com evitar la duplicitat de diverses vies incorporant nom de dones al nomenclàtor com els de Montserrat Abelló i Clara Campoamor. La votació ha tingut el suport de totes les formacions polítiques menys de Cs, que s'ha abstingut, i el PP, que hi ha votat en contra.

ESCOLTA-HO

CONSULTA AQUÍ EL TEXT

El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha explicat que la seva formació està 'en contra del revisionisme que es fa' i de qualificar de 'franquistes' persones que van tenir uns càrrecs que no eren públics als anys 60, ha explicat. De la seva banda, el portaveu de Cs, Aldo Ciprian, s'ha mostrat a favor de l'aplicació de la Llei de Memòria històrica, però ha argumentat l'abstenció de la formació perquè 'no s'entén com funciona la comissió'. En aquest sentit, ha lamentat que la substitució del nom de la plaça del Rei pel de l'U d'Octubre no se sotmetés a cap votació i ha demanat que les plaques dels carrers també continguin la informació en castellà.

D'altra banda, el portaveu del PSC, Pere Soler, ha subratllat la incorporació de noms al nomenclàtor com Clara Campoamor i Marta Mata, de qui també ha demanat que se'n destaqui el seu llegat polític i no només educatiu.

Des d'ERC-MES, el regidor Èric Gómez també ha aplaudit els canvis i ha recordat que la formació independentista ja havia presentat dues mocions darrerament al respecte. També ha volgut destacar que 'els canvis no obeeixen a cap revisionisme històric, sinó a donar compliment a l'informe del Grup d'Estudis Locals' i ha subratllat la trajectòria franquista que, al seu parer, van tenir Griera, Modrego i Villar.

De la seva banda, la tinenta d'alcalde d'Entorn Urbà, Cristina Paraira, ha agraït la feina feta des de la comissió i n'ha destacat el seu bon funcionament.

Canvis de carrers aprovats
Els actuals carrers de Doctor Modrego i Antoni Griera se substituiran per Magarola i Vicenta Moreno, respectivament. També es donarà de baixa el nom de plaça de Doctor Villar en considerar que es tracta d'un encreuament entre els carrers de Verdaguer, Diputació, Major de la Floresta i l'avinguda Tarruell que no necessita cap denominació concreta.

A Mira-sol, es rebatejarà l'actual avinguda de Barcelona sota el nom de passeig de Marta Mata, una pedagoga defensora de l'escola laica i una de les fundadores de l'escola de mestres Rosa Sensat. També s'anomenarà la plaça de Sant Cugat pel nom de la poetessa Montserrat Abelló, i la plaça de Mira-sol com a plaça de Clara Campoamor.

A més, es posarà nom al parc i als tres jardins del districte de Mira-sol que es troben al camí de Sant Cugat al Papiol. Concretament, es proposa anomenar-los amb conceptes relacionats amb l'ensenyament en tenir centres educatius al costat com La Farga i l'Escola Catalunya, i en homenatge al 40è aniversari de la implantació de les escoles bressol a la ciutat, que tindrà lloc al 2019. Els noms proposats són els de Parc de les Escoles Bressol Municipals, i Jardins de Tere Majem, Emmi Pikler i Joan Serra.

A la Floresta, es batejarà la plaça de darrere del Centre Sociosanitari com a Parc de les Dones, com va proposar el consell de barri, i anomenar un dels trams del carrer de la Font del Fumet com a carrer del Xoriguer.




Álvaro Benejam

Estem en contra del revisionisme fet a alguns carrers i que es determini que persones que tenien alguns càrrecs que no eren públics als anys 60 eren franquistes.

Aldo Ciprian

No entenem com funciona la comisssió. Aplaudim el canvi de nom a la Floresta perquè es respecta el Consell de Barri, però no el canvi fet a Les Planes, on la modificació de plaça del Doctor Villar no va ser aprovada.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.