Meritxell Borràs : 'Parlar del meu pas per la presó resultava molt dur al principi'

L'exconsellera ha parlat amb Cugat.cat sobre el seu llibre '34 dies de tardor i 1 de primavera. Diari de presó'


  • Comparteix:

Borràs, durant la presentació del seu llibre al Claustre / Foto: Cugat.cat

Borràs, durant la presentació del seu llibre al Claustre / Foto: Cugat.cat

L'exconsellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Meritxell Borràs, ha fet parada aquest dilluns al Claustre de Sant Cugat convidada per Òmnium Cultural per parlar del seu pas per la presó madrilenya d'Alcalà-Meco. L'exdirigent ha presentat el llibre '34 dies de tardor i 1 de primavera. Diari de presó' (Símbol Editors) i sobre ell ha parlat amb Cugat.cat. Borràs va entrar a presó provisional un 3 de novembre, acompanyada de l'exconsellera Dolors Bassa, i en va sortir el 4 de desembre, sola. A dins deixava Bassa de qui ha expressat que, tot i no tenir una gran relació abans de l'entrada a presó, l'experiència les va unir molt més. Unes 150 persones han assistit a l'acte de Borràs, que ha presentat l'obra amb l'alcaldessa, Carmela Fortuny, i l'exacalde i exconseller, Lluís Recoder.

ESCOLTA-HO

Crònica del seu dia a dia a presó
'Escriure i contestar cartes era una bona manera de fer passar les hores i posar en ordre els pensaments', admet Borràs. '34 dies de tardor i 1 de primavera. Diari de presó' és una crònica breu, de 180 pàgines, on l'exconsellera parla de la seva parella -amb qui es va casar per facilitar-ne el règim de visites-, del dia a dia dins la presó, així com la seva relació amb Bassa respecte a les altres recluses. Pel que fa el tracte amb les preses, comenta, que 'era correcte', hi havia interès per conèixer el seu cas. 'Érem unes preses singulars', diu l'exdirigent.

Un judici que la pot tornar a presó
Meritxell Borràs està en llibertat provisional i aviat s'haurà d'enfrontar al judici que la pot tornar a presó. L'exconsellera diu portar aquesta situació amb 'tranquil·litat', sense que l'afecti massa. 'Tot i la incertesa, gaudeixo del dia a dia i procuro que aquest horitzó on no hi ha res clar no m'amargui el present', reconeix Borràs. La Fiscalia l'acusa de desobediència, prevaricació i malversació. 'Vull pensar que farem entendre a tothom que no hi ha hagut ni rebel·lió, ni sedició, ni malversació de fons públics i per tant no es mereix la presó', ha afirmat.

Després del seu pas per la presó admet que desconeixia la realitat que es viu en un centre penitenciari i considera que aquests haurien de ser espais que facilitin la integració de les persones perquè puguin desenvolupar-se amb normalitat el dia que siguin lliures.

El periodista Antoni Bassas ha estat encarregat d'escriure el pròleg d'aquest dietari que per a Borràs ha estat un exercici que l'ha 'reconciliat' amb l'experiència viscuda i que li permet viure amb 'més serenor' el seu passat.

Presentació del llibre amb Fortuny i Recoder
Carmela Fortuny i Lluís Recoder, amb Borràs / Foto: Cugat.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.