Bellaterra vol ser Sant Cugat

Un grup de veïns de Bellaterra iniciarà amb el suport de l'EMD el procés d'annexió


  • Comparteix:

Bellaterra ha iniciat els tràmits administratius per deixar de formar part de Cerdanyola i annexionar-se a Sant Cugat. Un grup de veïns ha creat una comissió 'sense ideologia política' per recollir signatures de més del 50% de la població del territori i presentar-les a l'ajuntament cerdanyolenc. Una iniciativa que rep el suport de l'EMD de Bellaterra i que vol donar 'solució' a la 'desconnexió total' del territori amb Cerdanyola.

El president de la comissió veïnal que impulsa el projecte, Miquel Vázquez, ha assegurat que el canvi 'beneficiaria' tant a Bellaterra com a Sant Cugat. Ha explicat que els motius per aquesta 'desvinculació venen de lluny' i que amb el pas dels anys 'ha anat en augment'. Vázquez s'ha mostrat 'convençut' que aconseguiran les signatures de la majoria dels bellaterrencs perquè 'és el sentiment dels veïns'.

Després de diverses consultes per aconseguir la independència, l'última el 2015, des de l'EMD donen suport a una iniciativa que vol donar 'solucions als problemes' que crea la 'desconnexió' amb Cerdanyola. Una problemàtica històrica, segons assegura el president de l'EMD, Ramon Andreu, i que 'existeix i seguirà existint' si l'actual procés no acaba prosperant.

De fet, des de l'EMD presenten un estudi d'hàbits de consum de 2013 que determina que el 60% dels bellaterrencs se senten més identificats amb Sant Cugat; un 20% amb Sabadell; un 11% amb Barcelona i només un 9% amb Cerdanyola. En alimentació, compres, oci i altres serveis com la sanitat privada, els veïns de l'EMD trien majoritàriament Sant Cugat. Els impulsors també aporten raons econòmiques, com la rebaixa de l'IBI als bellaterrencs, i de proximitat amb les escoles de Can Sant Joan i amb l'enllaç dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Bellaterra té actualment 3.000 habitants que es queixen de la manca de serveis que tenen al territori.

A la roda de premsa en què s'ha presentat la iniciativa també hi ha estat present l'advocat Xavier Figueres, responsable legal del projecte contractat per l'EMD. Figueres ha explicat que 'hi ha antecedents' i que 'la normativa preveu situacions com aquesta'. Tot i que els ajuntaments de Sant Cugat i Cerdanyola hi hauran de dir la seva, serà el govern de la Generalitat qui decideixi finalment, en un termini d'un any des de la presentació de les signatures, l'aprovació o denegació de l'annexió.

Els veïns i l'EMD asseguren que Bellaterra 'té una singularitat pròpia' i que tenen un 'model de poble' molt més proper al de Sant Cugat que al de Cerdanyola.

Un barri de Molins de Rei, també vol annexionar-se a Sant Cugat
Bellaterra no és l'únic territori que vol unir-se a Sant Cugat. Els veïns de Vallpineda han plantejat la possibilitat de fer una consulta per deixar de pertànyer a Molins de Rei per unir-se a Sant Cugat, al districte de la Floresta, segons explica Ràdio Molins de Rei. Asseguren que 'se senten abandonats per l'Ajuntament', que fa més de 40 anys que esperen la urbanització del barri i que recorren a serveis com el consultori de la Floresta i a equipaments com l'escola del districte.

Primera impressió de l'Ajuntament de Sant Cugat
Sobre Bellaterra, l'alcaldessa, Carmela Fortuny, considera 'positiu' que un grup de veïns faci una recollida de signatures i així poder 'consultar' als bellaterrencs la seva opinió sobre una eventual annexió. Ara bé, segons Fortuny 'és massa d'hora' per expressar un posicionament com a consistori i prefereix esperar al resultat d'aquesta recollida de suports. En la mateixa línia, no ha volgut entrar en les intencions dels veïns de Vallpineda de Molins de Rei i apunta a esperar més concreció del plantejament veïnal.








Miquel Vázquez

Hi ha molts motius, històrics, geogràfics, polítics, econòmics, socials... Per tots aquests motius cada vegada s'ha anat fent més gran la manca de lligam que tenim amb Cerdanyola.

Ramon Andreu

El que estem plantejant no ens ho estem inventant, és la realitat. Bellaterra no està connectada socialment ni físicament amb Cerdanyola i això comporta una sèrie de problemes. No volem buscar culpables, volem solucions.

Xavier Figueres

La normativa sí que preveu la iniciativa, està regulada i depèn exclusivament dels veïns. El municipi al qual pertanyen i el de destí tindran alguna cosa a dir, però són els fets els que compten perquè finalment la Generalitat decideixi.

Carmela Fortuny

Tant el president de l'EMD com els veïns van entendre que ara nosaltres no farem cap pocionament ni en un sentit ni en un altre. Cal esperar a veure quin resultat té aquesta recollida de signatures. Anirem pas a pas.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.