CiU, ERC, PSC i ICV acorden demanar al govern espanyol el retorn íntegre dels Papers de Salamanca


  • Comparteix:

La moció, que ha comptat amb l'abstenció del PP, contempla penjar una pancarta al balcó de l'Ajuntament demanant el retorn d'aquests documents

La moció, que ha comptat amb l'abstenció del PP, contempla penjar una pancarta al balcó de l'Ajuntament demanant el retorn d'aquests documents

Tots els partits amb representació al consistori, a excepció del PP, han aprovat una moció de suport a la Comissió de la Dignitat que, des del 2002, lluita pel retorn dels 'Papers de Salamanca'. Amb l'abstenció dels populars, el ple ha acordat demanar al govern espanyol el retorn íntegre de tots els documents espoliats durant la guerra civil i que hauria de custodiar l'ANC, ubicat a Sant Cugat.

Les seccions locals de CiU, ERC, ICV-EA i PSC han volgut deixar palesa una vegada més la seva voluntat que es retornin finalment tots els documents espoliats durant la Guerra Civil espanyola.

Davant el fet que, a finals d'aquest mateix any i segons una proposició no de llei del Congrés dels Diputats, el govern espanyol ha de decidir quina destinació es donarà als documents, tots els partits a excepció del PP han coincidit a reclamar el retorn íntegre de tots aquells documents que van ser segrestats per la força de les armes.


Xavier Laborda, regidor d'ICV, defensava així la moció.

Xavier Laborda

Que a hores d'ara encara estiguem amb això és realment sagnant. El que es demana és que es retornin els papers als seus legítimis propietaris.


En el mateix sentit s'ha expressat el portaveu d'ERC i segon tinent d'alcalde, Eduard Pomar, per a qui no retornar els papers significaria beneir moralment aquella agressió.

Eduard Pomar

Si no es retornen els documents seria com beneïr moralment aquella agressió, i cal per tant exigir un retorn íntegre del nostre patrimoni.


Des del PSC s'ha reiterat també la necessitat de portar els documents cap aquí i han assegurat que el tema està inclòs a l'agenda política del tripartit i que la situació és esperançadora. Escoltem el regidor socialista, Salvador Gausa.

Salvador Gausa

Ens consta que la Generalitat ha posat aquest tema a la seva agenda política i que s'han fet contactes esperançadors amb els responsables a l'administració de l'Estat.


En nom de CiU, el regidor de Relacions Institucionals, Jaume Tubau, ha assegurat que els Papers de Salamanca s'han de retornar per dignitat i que s'han de retornar tots i, en cap cas, només una part.

Jaume Tubau

Els papers ens els han de tornar per dignitat, els volem tots i no podem admetre que s'enms retorni només una part, com sembla que es planteja ara.


L'únic partit que s'ha abstingut en la votació ha estat el PP; que ha assegurat que, tot i estar d'acord amb el retorn dels documents, és moment de deixar de mirar enrera i oblidar el rencor. El regidor popular, Rafael Enríquez, ha afegit a més que l'equip de govern té altres problemes com per presentar mocions que no fan referència al govern municipal, i ha denunciat que no hi ha hagut voluntat política per aconseguir que fos una moció institucional amb el suport també del PP.

Rafael Enríquez

El que és lamentable és que, sobre aquest tema, el PP volia donar el recolzament, però les formes barroeres i tendencioses desvirtuen el contingut perquè el PP no hi doni suport.


Les paraules del regidor popular han estat rebudes amb indignació per la resta de partits, que han recordat que no és un problema de rencor sinó de retornar uns documents que van ser presos per la força de les armes.

La moció aprovada amb 22 vots a favor i 3 abstencions, contempla també la voluntat d'adherir-se a la campanya engegada per la Comissió de la Dignitat per tal que els ajuntaments pengin al balcó consistorial una pancarta amb l'eslògan 'Volem tots els papers'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.