Romeva defensa el dret a l'autodeterminació després d'haver-ho 'intentat tot abans'

L'exconseller es defineix com a 'demòcrata, republicà i europeista'


Temes relacionats

Concentració d'ERC davant el Suprem en suport a Raül Romeva (19/feb/19)

Raül Romeva: 'Guanyarem, sigui on sigui, sigui quan sigui. Som-hi' (12/feb/19)

Què demanen les parts al judici a Romeva? (12/feb/19)


  • Comparteix:

L'exconseller d'Exteriors, el santcugatenc Raül Romeva, s'ha presentat com un 'pres polític' davant del Tribunal Suprem (TS). Coincidint amb l'any del seu segon empresonament, ha defensat que l'independentisme 'no és un projecte contra ningú' i que sempre s'ha apel·lat al diàleg 'des del respecte mutu'. També ha afirmat que el dret a l'autodeterminació no està 'prohibit per cap tractat internacional ni per la Constitució espanyola' i que considera que és un concepte que 'evoluciona' i que, en el cas de Catalunya, es reivindica quan 'ja s'ha intentat tot abans'. A l'inici de la declaració, ha dit que declararia en castellà però ha fet constar el seu 'desig de normalitat' de poder haver fet servir el català per no tenir habilitada la traducció simultània.

Romeva ha considerat que 'el més raonable i democràtic és negociar en l'àmbit polític, no en una sala penal' per 'trobar consensos i acords entre actors polítics'. Durant l'interrogatori, l'exconseller ha defensat la tasca de la conselleria d'Exteriors i ha dit que tot el que es va fer estava 'previst tant en la Constitució com en l'Estatut'. Ha relatat que l'única cosa que no podien fer era representar l'Estat, signar un tractat internacional o fer tasques consulars i que 'això no va passar'.

En la línia dels altres acusats, ha negat la malversació i ha dit que 'ni una sola acció' del seu departament és 'constitutiva de delicte'. A més, ha sostingut que les despeses investigades fan referència a 'xerrades i conferències en defensa de l'Europa de la no discriminació'. Preguntat sobre si va incitar a la violència, ho ha negat 'rotundament'.

Durant la declaració, Romeva també ha criticat que un partit d'ultradreta, en referència a VOX, exerceixi l'acusació popular en aquest judici: 'Els que defensem els valors de la democràcia i l'europeïsme ens trobem en el banc dels acusats, i qui amenacen aquests valors i l'Europa de les llibertats s'asseuen entre les acusacions'.

Reaccions a les xarxes
Veure i escoltar Romeva, després d'un any empresonat, ha motivat reaccions a les xarxes.


















Raül Romeva

De cap manera es pot considerar el dret a l'autodeterminació com un fet anecdòtic. S'ha produït en nombroses ocasions i per tant és fàcil entendre que no es tracta d'una utopia.

Andreu Van den Eynde

Les seves íntimes conviccions són totalment el contrari del que se li atribueix.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.