Recoder i Menéndez apunten al catalanisme com a 'punt de trobada' per pacificar la relació Catalunya-Espanya

L'exalcalde convergent i l'exportaveu socialista, exrivals polítics, han participat al llibre 'Catalanisme. 80 mirades (i+)'


  • Comparteix:

El catalanisme com a eina per teixir complicitats i intentar resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya és una de les idees compartides per dos antics rivals polítics: l'exalcalde i exconseller Lluís Recoder i l'exportaveu del grup municipal del PSC i exdiputat Jordi Menéndez. Les seves són dues de les plomes que han fet possible el llibre 'Catalanisme. 80 mirades (i+)', que s'ha presentat aquest dijous a l'espai Narcís Castanyer d'Abacus Sant Cugat i que ha propiciat el retrobament.

A la trobada han insistit en la capacitat del catalanisme per reunir 'persones de tradicions polítiques diferents' i que pot propiciar el diàleg en una població 'polaritzada'. 'Hem de fer un esforç per trencar la incomprensió mútua', ha valorat Recoder. L'exalcalde veu clau en la sortida del conflicte la cerca de consensos, que poden arribar en la defensa d'ideals, com la catalanitat, la defensa de les institucions i la cultura i del fet que 'Catalunya és un sol poble'.

Menéndez, ara cap de l'oficina de l'expresident Montilla, ha destacat el potencial de Catalunya per estar 'al pont del comandament' del canvi d'Espanya. Un canvi que podria passar perquè l'Estat abandoni la 'resistència a la concepció plurinacional'. L'exalcalde Recoder ha afegit que 'la perseverança és essencial' per assolir aquesta fita.

Sobre la independència, Menéndez la veu actualment com 'poc intel·ligent i plausible'. Recoder no ha entrat en aquesta valoració, però sí que ha assenyalat que cal 'ampliar majoria per arribar on permeti el pacte polític'. Un acord que haurà de passar, considera Menéndez, per les urnes. 'Cal un referèndum per ratificar el pacte, sigui quin sigui', ha conclòs.

El judici als líders independentistes també s'ha posat sobre la taula. Recoder ha lamentat la situació i ha recordat que alguns dels encausats són amics seus. L'exalcalde ha criticat la 'judicialització' de la política i ha reclamat que la solució de tot plegat passi pel diàleg. En aquest sentit Menéndez considera que 'la política ha de prendre el relleu a les togues'.

Diferents punts de vista
Les visions de Recoder i Menéndez són només dues de les 88 que es poden llegir a 'Catalanisme. 80 mirades (i+)', reflexions de personalitats que analitzen la necessitat de redefinir i recuperar el catalanisme com l'espai que impulsi solucions al conflicte català. Des de Raimon Obiols a Joan Coscubiela, passant per José Montilla, Josep Piqué,Francesc-Marc Álvaro i Miquel Roca. Tampoc no hi falten altres veus santcugatenques com Maria Dolors Renau i Victòria Camps en aquesta obra feta possible per l'associació Portes Obertes del Catalanisme, entitat de la qual formen part els autors.

La presentació del llibre; moderada per la periodista santcugatenca i directora de Cugat.cat, Mònica Lablanca; ha aplegat exregidors que van compartir plenari amb Recoder i Menéndez. També hi han assistit d'actuals: el portaveu municipal del PSC, Pere Soler; el del PP, Álvaro Benejam; i el regidor no adscrit, membre d'Units per Avançar, Xavier Cortés.

Exregidors i regidors han assistit a l'acte / Foto: Cugat.cat
Exregidors i regidors han assistit a l'acte / Foto: Cugat.cat

La presentació ha tingut lloc a l'Abacus Sant Cugat / Foto: Cugat.cat
La presentació ha tingut lloc a l'Abacus Sant Cugat / Foto: Cugat.cat





Lluís Recoder

No sé si el catalanisme pot servir per resoldre la situació, però sí és un punt de trobada d'uns ideals: la catalanitat, la defensa de les institucions, de la cultura i que Catalunya és un sol poble.

Jordi Menéndez

Ha de ser un espai de trobada per als que volem més autogovern i una solució a aquest carrer sense sortida.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.