El govern aprova un decret llei per fer front al dèficit d'habitatges i moderar els preus dels lloguers

La mesura dota de més competències els ajuntaments per adquirir sòls i engegar noves promocions


  • Comparteix:

L'Ajuntament podrà engegar promocions en el termini de dos anys en sòls municipals / Foto: Localpres

L'Ajuntament podrà engegar promocions en el termini de dos anys en sòls municipals / Foto: Localpres

La Generalitat ha aprovat un decret llei de mesures 'urgents' per millorar l'accés a l'habitatge. Les propostes, una trentena, volen incrementar el parc de lloguer, combatre les situacions d’emergència i els desnonaments, i moderar els preus del lloguer dels habitatges lliures. La mesura dota de més competències els ajuntaments per adquirir sòls i engegar noves promocions

Fer front al dèficit d'habitatges
El text inclou nous drets d'adquisició preferent a favor de la Generalitat en el cas de transmissions oneroses de sòls privats que formin part de les reserves de protecció pública o d'immobles amb habitatges arrendats que es venguin sencers. El Decret llei també preveu que les localitats amb forta demanda residencial engeguin promocions en el termini de dos anys sobre els sòls municipals. Els ajuntaments i la Generalitat podran adquirir sòls mitjançant el dret de tanteig i retracte o mitjançant l'expropiació forçosa.

Combatre les situacions d'emergència i els desnonaments
Altres mesures que ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, el santcugatenc Damià Calvet, són les multes coercitives o l'expropiació a preus reduïts a pisos de persones jurídiques que portin més de dos anys buits i als que formen part d'edificis en construcció pendents d'acabament des de fa més de dos anys amb obres executades en més del 80%.

Moderar els preus dels lloguers
Finalment, segons el nou decret llei, els contractes i la publicitat dels habitatges de lloguer hauran d’incloure l’Índex de Referència, que informa sobre la mitjana del preu d'un pis de característiques similars en el mateix entorn urbà, i només els arrendadors d'habitatges amb rendes inferiors a aquest índex es podran beneficiar dels ajuts públics per a l'habitatge.

L'aprovació del decret llei arriba just després que la consellera de Justícia, Ester Capella, anunciés que el govern portaria al Parlament modificar el llibre el Llibre Sisè del Codi Civil català que permetrà allargar a un mínim de sis anys els lloguers d'habitatges i fins i tot podria incloure la possibilitat que els ajuntaments o el mateix govern reguli el preu dels contractes de lloguer.

L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha assegurat a Cugat.cat que veu 'positives' totes aquelles mesures que ajudin a accedir a l'habitatge i ha remarcat la prioritat del govern local en aquesta matèria.


Carmela Fortuny

Qualsevol mesura que signifiqui millorar l'accés a l'habitatge, com a alcaldessa, la valoro molt positivament. Com sabeu a Sant Cugat i a tota l'àrea metropolitana és un repte. L'accés a l'habitatge és una dificultat complexa i requereix de solucions múltiples.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.