Sant Cugat alça la veu feminista amb les mobilitzacions


Temes relacionats

El feminisme torna a tallar les vies ( 8/mar/19)

[FOTOGALERIA] La vaga general feminista a Sant Cugat, en imatges ( 8/mar/19)

El 8-M es fa sentir a les xarxes socials santcugatenques ( 8/mar/19)


  • Comparteix:

La vaga feminista convocada per diversos sindicats s'ha fet sentir a Sant Cugat a cop de protesta. Un tall a les vies dels FGC i la multitudinària manifestació han evidenciat a la ciutat les reivindicacions feministes en aquest 8-M. Per contra, la convocatòria s'ha fet notar menys en la mobilitat i en els centres sanitaris, educatius i municipals, que han funcionat sense incidències i sota els serveis mínims decretats.

Tall a les vies
La jornada ha arrencat amb normalitat, fins que una protesta feminista ha tallat el servei de trens dels FGC a l'alçada de Sant Cugat. Una trentena de persones ha accedit a les vies, que han quedat bloquejades per aquesta protesta en suport a la vaga feminista i el col·lectiu 8 Mil Motius, que ja va tallar les vies fa un any.

Es reprèn el servei de FGC
Una vegada han abandonat les vies les protestants, el servei ha tornat a funcionar amb els serveis mínims decretats i s'ha recuperat la normalitat. En canvi, a les principals vies de circulació de l'entorn de Sant Cugat, com és el cas de l'AP-7 i la B-30, no s'han registrat incidències derivades de la vaga. Segons el Servei Català de Trànsit, la mobilitat a les entrades i sortides de l'àrea metropolitana a primera hora del matí ha estat similar a un dia sense vaga.

Funcionament dels serveis públics
La vaga general convocada per diversos sindicats s'ha desenvolupat sense incidències destacables als centres sanitaris, educatius i municipals de Sant Cugat. Segons les fonts consultades per Cugat.cat, els serveis funcionen i no s'ha registrat cap alteració important ni a escoles, ni als CAP i ni als equipaments municipals. El seguiment als CAP de Sant Cugat ha estat del 7,22%, ha xifrat a Cugat.cat l'empresa gestora, MútuaTerrassa. En el cas dels serveis municipals, tampoc no s'han registrat incidents i l'equip de govern ha suspès l'agenda institucional. Aquests equipaments garanteixen el funcionament amb els serveis mínims decretats per les diferents administracions responsables.

Segons la CGT, un dels sindicats convocats, la convocatòria d'enguany a Catalunya ha incrementat el seguiment respecte a l'any anterior a pràcticament tots els sectors. Fins a dos quarts de dotze del matí, el seguiment a molts centres educatius ha superat el 30%. A l'ensenyament universitari el seguiment està sent massiu. Pel que fa al sector industrial, el seguiment està sent irregular.

Piquets
La vaga també s'ha fet notar amb la presència de piquets que han informat els comerços del centre i els vianants de la convocatòria. El comitè de vaga també ha organitzat un taller de pancartes per assistir a la manifestació de Sant Cugat i a la de Barcelona.

Manifest
Sant Cugat també ha alçat la veu en suport a les reivindicacions feministes amb l'adhesió i la lectura del manifest de les entitats municipalistes. El text defensa 'una societat igualitària, justa, rica, equilibrada, integradora i lliure de violències masclistes' i denuncia 'la bretxa salarial i la precarització laboral que pateixen les dones i reivindicar els seus drets econòmics i la dignificació dels treballs'.

L'alcaldessa, Carmela Fortuny, que s'ha acostat a la manifestació posterior, ha remarcat la necessitat de mobilitzar-se aquest 8 de març per fer front a les desigualtats i que 'les regles de joc siguin les mateixes per tothom'. Fortuny també ha remarcat la importància de parar els peus a moviments polítics d'ideologia 'extremadament masclista' amb protestes 'pacífiques', com la que s'ha produït aquest matí. Segons dades provisionals de divendres a la tarda, un 12,7% dels treballadors municipals han secundat la vaga de 24 hores, mentre que un 5,1% han fet l'aturada parcial de dues hores. El seguiment de la convocatòria a l'Escola Municipal d'Art ha estat nul entre el professorat i de gairebé el 100% entre l'alumnat.

Manifestació
L'acte més multitudinari ha estat la manifestació convocada pel comitè de vaga de Sant Cugat. Unes 2.250 persones, segons la Policia Local, s'han sumat a la manifestació feminista d'aquest divendres pels carrers de la ciutat. Les manifestants han cridat consignes contra el patriarcat i el masclisme en una marxa que ha arrencat a la plaça de Lluís Millet per acabar a la plaça de l'U d'Octubre, fent parada a la plaça de la Vila, davant de l'ajuntament.


Carmela Fortuny

Crec que és bo que avui passin aquestes coses, perquè a vegades ens diuen que només tallem les vies quan defensem el procés. Avui defensem els drets de les dones és bo que hi hagi aquestes mobilitzacions, sempre pacífiques.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.