Els escenaris de pactes del nou govern de Sant Cugat


Temes relacionats

[Entrevista 26-M] Carmela Fortuny (Junts per Sant Cugat): 'Obrirem el govern a ERC' (24/mai/19)

[Entrevista 26-M] Núria Gibert (CUP-PC): 'Està exhaurit el model de Convergència' (23/mai/19)

[Entrevista 26-M] Mireia Ingla (ERC-MES): 'No tenim cap pacte tancat amb ningú' (22/mai/19)

Un PSC amb '40 anys d'experiència' vol fer-se amb l'alcaldia per prioritzar les persones ( 3/mai/19)


  • Comparteix:

Compte enrere per a la constitució del nou Ajuntament / Foto: Web Ajuntament

Compte enrere per a la constitució del nou Ajuntament / Foto: Web Ajuntament

El 15 de juny, dia del ple de constitució del nou Ajuntament, és la data que ara marca l'agenda política de les cinc formacions que tindran representació al ple. Tres setmanes de converses i reunions per resoldre la incògnita del dia després del 26-M: qui serà el nou alcalde o alcaldessa de Sant Cugat? Malgrat que els vots de diumenge van donar la victòria a l'alcaldessa en funcions, Carmela Fortuny, els nou regidors obtinguts no li donen la majoria necessària per governar. Ja va passar el mateix en l'anterior mandat amb Mercè Conesa i els seus 11 regidors, però ara l'escenari dóna la clau de la governabilitat a tres formacions. Comença el ball dels pactes.

Pactes postelectorals
OPCIÓ A: Pacte Junts per Sant Cugat i ERC-MES. Majoria absoluta comodíssima amb 15 regidors. ERC-MES duplica regidors, ara en té sis, i esdevé segona força amb una alcaldable que s'ha guardat prou durant la campanya de mullar-se a l'hora d'imaginar possibles aliances. La decisió recaurà en les executives de la coalició. En canvi per a Fortuny, ERC-MES són els socis naturals, com ja va demostrar en l'oferta d'entrar al govern quan va ser alcaldessa.

Pactes postelectorals
OPCIÓ B: Pacte Junts per Sant Cugat i PSC. Majoria absoluta amb 13 regidors. El socialista Pere Soler, amb quatre regidors, ha complert de nou el seu pronòstic de ser 'decisius'. L'aritmètica torna a somriure al socialista que, aquest mandat, va fer govern durant 10 mesos amb el PDeCAT-Demòcrates. La reedició d'aquest pacte -trencat pel 155- serà una qüestió delicada en la teulada de Junts, amb l'excoordinador de l'ANC, Josep Lluís Lliberia, de número 2. El PSC no li fa escarafalls a fer pactes amb ningú sempre que sigui pel bé de la ciutat.

Pactes postelectorals
OPCIÓ C: Pacte ERC-MES, PSC i CUP-PC. Majoria absoluta amb 13 regidors. Aliança de tres forces que no necessàriament constituiria un tripartit. Els recels de la CUP-PC amb relació al PSC pot situar-los a l'oposició, però facilitant la marxa dels postconvergents després de 32 anys de govern a Sant Cugat. Un mantra que els cupaires han repetit durant la campanya autoerigint-se com el màxim temor de Junts. Així es configuraria l'arximencionada aliança de les esquerres a Sant Cugat. Caldrà veure quina de les dues opcions, B o C, convenç més el PSC.

Pactes postelectorals
OPCIÓ D: Govern en solitari de Junts. Govern en minoria amb nou regidors, assolida amb la majoria de vots de Junts en la investidura de l'alcalde o alcaldessa. Un escenari subjecte a pactes fora de govern, necessaris, per garantir l'estabilitat pressupostària i que poden cristal·litzar en moments puntuals en temes de ciutat. Un panorama amb menys marge de maniobra per a Junts que a l'últim govern en minoria, amb 11 regidors, en què van resoldre combinatòries difícils gràcies al pacte socialista i l'abstenció del regidor no adscrit.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.